• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obama objavio sastav ekonomskog tima

"Novoformirani tim (sa iskustvom) ima viziju kako da stabilizuje ekonomiju, stvori radna mjesta, vrati Ameriku na pravi put....."

 Obama objavio sastav ekonomskog tima Izvor: MONDO

Novoizabrani američki predsjednik Barak Obama imenovao je Timotija Gajtnera za ministra finansija, a Lorensa Samersa za direktora Nacionalnog ekonomskog saveta.

Gajtner (47), predsjednik njujorške centralne banke, i Samers (53), ministar finansija iz administracije prethodnog demokratskog predsjednika Bila Kilintona, biće u centru napora Obamine administracije da se izbori sa najtežom finansijskom krizom koja je pogodila Sjedinjene Američke Države od tzv. Velike depresije (1929-1933).

Obama, koji će zvanično preuzeti dužnost 20. januara, takođe je imenovao ekonomistu Kristinu Romer sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju za šefa Saveta ekonomskih savetnika Bele kuće.

"Potpredsjednik (Džo) Bajden i ja smo sastavili ekonomski tim sa vizijom i stručnošću da stabilizuju našu ekonomiju, stvore radna mesta i vrate Ameriku na pravi put", navedeno je u Obaminom saopštenju.

"Iako se suočavamo sa velikim ekonomskim izazovima, znamo da je velika prilika nadohvat ruke - ako djelujemo brzo i hrabro. To je misija koju će naš ekonomski tim preuzeti", dodaje se u saopštenju.

Upućeni kažu da Gajtner ima veliko iskustvo u nizu različitih oblasti američkog bankarskog sektora

Gajtner je nedavno bio ključna osoba u davanju jemstva gigantima u poslovima osiguranja AIG I Bear Sterns, ali i odluci da bude dopušten bankrot banke Leman braders.

Smatra se da se Ovama nada da će izborom Gajtnera poslati poruku da nastupajuća administracija razumije pitanja koja obhrvavaju američki sektor finansija.

Nekoliko sati po imenovanju članova ekonomskog tima predsjednika Obame, berze su zabilježile rast.

Samers je bio rektor univerziteta Harvard, u saveznoj državi Masačusets, a kao i Gajtner pokazao se uspješnim u rješavanju finansijskih kriza, poput odgovora SAD na onu u Aziji 1990-tih.

Krisina Romer, profesor ekonomije na univerzitetu Berkli u saveznoj državi Kalifornija, je ekspert u pogledu uticaja smanjivanja poreza po privredni rast, što bi trebalo da bude glavna poluga Obaminog programa za oživljavanja nacionalne privrede.

Romer je kao istoričar ekonomije naročito pisala o svjetskoj ekonomskoj krizi iz 1930-tih.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE