• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojkot bošnjačkih poslanika, oštra rasprava

Oštre polemike na početku sjednice, brojne replike, optužbe, upozorenja i bojkot bošnjačkih poslanika!

 Bojkot bošnjačkih poslanika, oštra rasprava Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik oštro je upozorio međunarodnu zajednicu na neprimjerene, po njegovoj procjeni, zloupotrebe Tužilaštva BiH.

Reagujući na optužbe poslanika SDS-a u Skupštini da je u RS na sceni, kako su naveli, jednopratijski sistem, Dodik je naveo da je ta izjava na fonu tvrdnji koje pokušava da, kako je rekao, nametne prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

Dodik je optužio Gregorijana da "sa nekim ljudima stalno pokuša da neke stvari uradi, naučen na takav postupak s određenim pojedincima u prošlosti".

Premijer Dodik je još dodao da je imao hrabrosti da im kaže da ne može tako da se radi i da u RS, kako navodi, ne sjede isti oni ljudi koji su godinama prije ispunjavali sve zahtjeve iz Sarajeva, koje su mogli da smjenjuju i drugo.

Istovremeno zasjedanju NSRS zbog svečanog obilježavanja državnosti (u F BiH), ne prisustvuju poslanici SDA, SDP-a i Stranke za BiH.

Predsjednik NSRS Igor Radojičić ocijenio je "krajnje neobičnim" nedolazak poslanika SDA i SDP-a na sjednicu , istakavši da oni donose zakone u Srpskoj, a "rade po zakonima nekog drugog".

"Krajnje je neobično da se poslanici, dakle zakonodavac u jednoj teritorijalnoj jedinici, što je u ovom slučaju RS, ponašaju po zakonu nekog drugog, a istovremeno donose zakone u RS", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Istakao je da, prema Zakonu o praznicima RS, 25. novembar nije praznik u Srpskoj.

Ipak, kaže Radojičić, ne postoji ni jedno pravilo koje bi sankcionisalo poslanike za ovakvo ponašanje.

U zajedničkom saopšenju medijima klub SDA-SDP BiH ukazao je da je zakazivanje redovne sjednice za 25.novembar "direktna provokacija i još jedan primjer negiranja države BiH".

"Iako smo insistirali na promjeni termina 25. redovne senice NSRS dobili smo obrazloženje da, 25.novembar, po Zakonu o praznicima RS, nije definisan kao praznik. U isto vrijeme svjedoci smo da se vrlo često za nemogućnost održavanja sjednica NSRS navode datumi koji takođe nisu definisani Zakonom o praznicima RS", ističe se još u saopšenju.

Naglašava se i da se na ovaj način grubo krši Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH član 1. u kojem stoji da Republika BiH nastavlja svoje pravno postojanje kao država BiH.

Podsjeća se i da je 25.novembar ranijim odlukama Skupštine RBiH definisan kao Dan državnosti BiH, te kao takav ima utemeljenje da se obilježava na prostoru cijele BiH.

Ovaj datum obilježava se od 1943. godine, kada je održano prvo zasjedanje Antifašističkog vijeća Narodnooslobodilačke borbe - ZAVNOBiH.

Povodom Dana državnosti su u Federaciji upriličene brojne manifestacije i polaganja cvijeća na grobljima i spomenicima antifašistima.

Dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, organizovali su svečani prijem, a u Tuzli će boraviti predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Kako je najavljeno, Mesić će na Univerzitetu u Tuzli, gdje je proglašen počasnim doktorom nauka, održati predavanje.

"Negiranjem ovog datuma šalje se jasna poruka da neki očito još nisu sami sa sobom razjasnili gdje žive. Njima i svim drugim građanima BiH želimo sretan Dan državnosti", navodi se u zajedničkom saopšenju skupštinskih klubova SDA –SDP.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, na "burnom" početku zasjedanja povukli su iz rasprave Nacrt budžeta RS za 2009. godinu i Nacrt zakona o izvršenju budžeta RS za tu godinu.

Odlučeno je da ove teme budu razmatrane na narednoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske, koja će biti održana u utorak, 2. decembra.

Povučen je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je trebalo da bude razmatran po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

Povučena je i Informacija o ostvarivanju prava izvjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Poslanici će raspravljati o prijedlozima zakona o Vladi RS, javnom okupljanju, državnim službenicima, republičkoj upravi, stvarnim pravima i o besplatnoj pravnoj pomoći.

Takođe će biti rasprave i o prijedlozima zakona o privrednim društvima, predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o arhivskoj djelatnosti i o apotekarskoj djelatnosti.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudovima RS, krivičnom postupku, pravobranilaštvu RS, zemljišnim knjigama, administrativnim taksama i naknadama, podsticaju razvoja malih i srednjih preduzeća i o omladinskom organizovanju.

Narodna skupština RS razmatraće nacrte zakona o policijskim službenicima, upravnoj inspekciji, socijalnoj zaštiti, ovlašćenjima Auto-moto saveza RS, zaštiti zdravlja bilja u RS i Spomen-području Donja Gradina.

Poslanici će razmatrati Prijedlog strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima RS od 2009. do 2013. godine, Osnove energetske politike, Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS za 2009. godinu, te Prijedlog elektroenergetskog bilansa RS za 2009. godinu.

Na 25. redovnoj sjednici biće riječi o Izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova o radu za prvih šest mjeseci ove godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE