• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH praznuje "državnost", Srpska negoduje

Federacija BiH svečano obilježava "Dan državnosti" BiH, u Republici Srpskoj "sasvim običan dan!"

 FBiH praznuje "državnost", Srpska negoduje Izvor: MONDO

Dan državnosti BiH, konstituisan ZAVNOBIH-om 25. novembra 1943, Federacija BiH i danas slavi, pa su tako članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić i ove godine odlučili da u Sarajevu organizuju svečani prijem , iako BiH nema zakon o državnim praznicima, a ovaj datum se samo u Federaciji BiH obilježava "svečano".

Niko od funkcionera ili zaposlenih predstavnika iz Republike Srpske u institucijama BiH, kako je najavljeno, neće praznovati, jer su, kako prenosi Srna, već više puta ukazali na činjenicu da Ustavom, zakonom, kao ni parlamentarnom odlukom ili konsenzusom dva entiteta u postdejtonskom postojanju, BiH nije ustanovila nijedan zajednički državni praznik.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su za 18.00 časova Komšić i Silajdžić u zgradi Predsjedništva BiH zakazali prijem povodom obilježavanja "Dana državnosti BiH".

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Slavko Jovičić rekao je da za zaposlene u institucijama BiH 25. novembra nije nikakav praznik, postavljajući pitanje kako proslaviti neki datum ukoliko mu se ne raduju svi podjednako.

BiH ni 13 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije usvojila zakon o državnim praznicima.

RS je "Dan državnosti" proslavila samo par dana ranije (21. novembra) , na odišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Istovremeno, Federacija taj datum nije svečano obilježila, baš kao što to danas ne čini Srpska.

Na " federalni Dan državnosti BiH" predviđeno je da se u ovom entitetu održe javni skupovi gradjana koji žele da se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.

Organizator skupova je neformalna grupa gradjana pripadnika bosanskohercegovačke nacionalnosti - Omladinski pokret "Revolt".

Kako je saopšteno iz te organizacija, "cilj skupova je ukazivanje na problem diskriminacije velikog broja gradjana BiH koji se ne osjećaju i ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda u BiH".

U BiH su konstitutivni Srbi, Hrvati i Bošnjaci, dok se gradjani koji nisu konstitutivni izjašnjavaju kao "ostali". Ustavom BiH nije definisano izjašnjavanje prema pripadnosti državi.

"Postojeći političcki sistem, temeljen na Ustavu, uspostavlja i legalizuje diskriminaciju svih gradjana i gradjanki koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda, a koja se naročito odnosi na izbor članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda BiH",
navodi se u saopštenju.

Ističe se da se politika BiH kroji prema nacionalnom ključu, prilikom čega su potpuno zanemarena osnovna ljudska i gradjanska prava.

"Malo je ustava u svijetu koji predvidjaju diskriminaciju kakvu predvidja Ustav BiH, a koja se protivi i samoj Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te Medjunarodnom paktu o gradjanskim i političkim pravima", navodi se u najavi javnih skupova.

Dodaje se da neformalna grupa gradjana, koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci, zahtijevaju Ustavom definisan, ravnopravan status u BiH.

"Odlučni smo u tome da se suprostavimo etno-nacionalnim elitama i oligarhijama koje godinama vješto kroje vjerske i nacionalne torove kojima će suvereno vladati", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovo način početka borbe protiv nacionalizma, mržnje, podjela i segregacije.

Na skupovima će biti organizovano i potpisivanje peticije u kojoj će se gradjani moći izjasniti kao pripadnici BiH nacionalnosti.

Ni u distriktu Brčko ne praznuje se 25. novembar - datum koji u Federaciji BiH slave kao dan državnosti BiH.

U Brčko distriktu danas rade svi organi uprave i sve javne ustanove čiji se rad finansira iz sredstava budžeta ditrikta, kao što su osnovne i srednje škole, dom zdravlja i bolnica.

Zakonom o praznicima distrikta Brčko predviđeno je da institucije vlasti i javne ustanove u distriktu ne rade povodom novogodišnjih praznika, 1. maja - Međunarodnog praznika rada i Osmog marta - Dana proglašenja distrikta Brčko.

Neradne dane povodom vjerskih praznika sva tri konstitutivna naroda u distriktu utvrđuje lokalni parlament svake godine posebnom odlukom

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da je veoma nekorektno što predstavnici međunarodne zajednice i vlade zemalja akreditovanih u BiH podržavaju obilježavanje 25. novembra kao dana državnosti BiH, jer time omalovažavaju bh. institucije.

"Ni Predsjedništvo BiH, ni Parlament ni Savjet ministara nisu donijeli odluku da 25. novembar bude dan državnosti. Taj datum se ne može obilježavati kao dan državnosti, jer je usko vezan za 29. novembar iz prošlosti i bio je u funkciji priprema 29. novembra", izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je zaključio da je logično, "pošto nema 29. novembra, nema ni 25. novembra" i da je u tom pogledu njegovo obilježavanje "vještačko izguravanje priče o nekom navodnom kontinuitetu državnosti, koji nije ni postojao".

"U tom pogledu u RS taj dan ne prihvatamo kao dan državnosti i samim tim on to ne može da bude, jer nema nijednog formalnog akta da bi se takvim proglasio", naglasio je premijer RS.

Dodik je istakao da 25. novembar može da bude bilo čiji dan, ali nikako dan državnosti BiH i da o tome tek treba da se dogovora kroz određena zakonska rješenja.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE