• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH praznuje, Srpska negoduje

Dok Federacija BiH svečano obilježava Dan državnosti BiH, u Republici Srpskoj i Brčko distriktu je sasvim običan dan!

 FBiH praznuje, Srpska negoduje Izvor: MONDO

Dan državnosti BiH, konstituisan ZAVNOBIH-om 25. novembra 1943.godine, slavi se u Federaciji, pa su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić odlučili da u Sarajevu organizuju svečani prijem.

Komšić je u obraćanju zvanicama istakao da dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma jeste važan datum u novijoj istoriji BiH, koji, kako je rekao, treba obilježavati na dostojanstven način, ali da 25. novembar - dan održavanja ZAVNOBiH-a i donošenja njegovih odluka treba smatrati neprikosnovenim nedodirljivim i jedinim danom državnosti BiH.

"Ako živimo u istoj državi, ako smo državljani iste države, onda nam minimum civilizovanog ponašanja, istorijskog pamćenja i građanske kulture nalaže da to bude zajednički praznik svih njenih državljana ili građana", naglasio je Komšić.

On je poručio generacijama BiH da imaju obavezu da krče put ka zajedničkoj budućnosti koja je, kako je naglasio, slobodna, demokratska i prosperitetna BiH.

Bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić rekao je da je BiH tokom proteklih 65 godina "prešla težak put odbrane i afirmacije svoje državnosti".

On je poručio da se iz vida ne smije izgubiti da država postoji zato da bi građanima obezbijedila ekonomsku sigurnost i ekonomski razvoj te omogućila uslove za bolji standard života.

"Jedan od izazova koji se u ovom trenutku nalaze pred nama jeste adekvatno i pravovremeno odgovorimo na negativne posljedice globalne ekonomske krize koje su građani BiH već počeli osjećati", rekao je Silajdžić.

On je najavio da će Predsjedništvo na sutrašnjoj sjednici razmatrati moguće mjere koje bi institucije BiH trebalo da preduzmu u svrhu zaštite građana BiH od efekata te krize.

Bošnjački član Predsjedništva ponovio je stav da "nijedan pedalj ove zemlje nikada nije bio ni srpski ni hrvatski ni bošnjački već i srpski i hrvatski i bošnjački".

Niko od predstavnika RS nije prisustvovao večerašnjem prijemu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da je veoma nekorektno što predstavnici međunarodne zajednice i vlade zemalja akreditovanih u BiH podržavaju  25. novembar kao dana državnosti BiH, jer time omalovažavaju institucije BiH.

"Ni Predsjedništvo BiH, ni Parlament ni Savet ministara nisu doneli odluku da 25. novembar bude dan državnosti. Taj datum se ne može obilježavati kao dan državnosti, jer je usko vezan za 29. novembar iz prošlosti i bio je u funkciji priprema 29. novembra", izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je zaključio da je logično, "pošto nema 29. novembra, nema ni 25. novembra" i da je u tom pogledu njegovo obilježavanje "vještačko izguravanje priče o nekom navodnom kontinuitetu državnosti, koji nije ni postojao". Dodik je istakao da 25. novembar može da bude bilo čiji dan, ali nikako dan državnosti BiH i da o tome tek treba da se dogovora kroz određena zakonska rješenja.

BiH ni 13 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije usvojila zakon o državnim praznicima.RS je slavila samo par dana ranije (21. novembra) , na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Istovremeno, Federacija taj datum nije svečano obilježila, baš kao što to danas ne čini Srpska.

Ni u distriktu Brčko ne praznuje se 25. novembar! U Brčko distriktu danas rade svi organi uprave i sve javne ustanove čiji se rad finansira iz sredstava budžeta ditrikta, kao što su osnovne i srednje škole, dom zdravlja i bolnica.

Neradne dane povodom vjerskih praznika sva tri konstitutivna naroda u distriktu utvrđuje lokalni parlament svake godine posebnom odlukom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE