• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži bolje uslove za odbranu

Karadžić traži da mu se obezbijede adekvatni uslovi i jednakost sa Tužilastvom u postupku koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom.

 Karadžić traži bolje uslove za odbranu Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatrazio je danas od sudskog vijeća da naloži sekretaru suda da mu se obezbijede adekvatni uslovi i jednakost sa Tužilastvom u postupku koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom - javlja dopisnik Srne.

Karadžić je tražio da mu se omogući da dobije usluge pravnih savjetnika koji imaju visok nivo iskustva i kvalifikacija i koje će za svoj posao biti adekvatno plaćeni.

"Doktor Karadžić želi fer suđenje u kojem će moći sam da se brani. On je već pokazao da se ponaša kompetentno i učtivo i u skladu sa pravilima Tribunala i spreman je da se izražava racionalno, sažeto i s poštovanjem u pretpretresnim podnescima, u intervencijama u sudnici, prema svim stranama u postupku i prema svedocima. Insistirajući da samog sebe zastupa, on priznaje da mu je, da bi se branio profesionalno, neophodna pomoć pravnika profesionalaca", navodi u svom podnesku Karadžić.

On dodaje da obezbjeđenje adekvatnih uslova za njegovu odbranu nije samo u njegovom, već i u interesu Sudskog vijeća i međunarodnog krivičnog prava.

"Tribunal bi na taj način", navodi Karadžić, "pokazao da sudi pravedno i podržava lično pravo optuženog da se dostojanstveno sam brani".

Odluka sekretara da omogući postavljanje samo osoblja za podršku remeti oba cilja i čini pravedno suđenje pred Tribunalom nemogućim, ističe se u podnesku.

Karadžić podsjeća da je krajem septembra zatražio sredstva za svoju odbranu, da bi 16. oktobra bio obaviješten da je sekretar suda za njegovog pravnog saradnika imenovao jednu od osoba čiju je saradnju tražio, advokata Petera Robinsona.

Karadžić je na odluku sekretara uložio žalbu, navodeći da neće moći da dobije svu pomoć koja mu je potrebna, ukoliko sekretarijat za to hoće da plati "toliko koliko bi dobila sekretarica u pravnoj firmi".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE