• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Neće biti nove tužbe BiH protiv Srbije

Dodik je rekao da ni prethodna tužba nije imala podršku RS, ali se provukla, jer je napisana prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma...

 Dodik: Neće biti nove tužbe BiH protiv Srbije Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da najava iz Sarajeva da će BiH ponovo podići tužbu protiv Srbije ne može da prođe kroz institucije BiH i da to Srpska neće dozvoliti.

Dodik je rekao da ni prethodna tužba nije imala podršku RS, ali se provukla, jer je napisana prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Mahanje tužbom služi za ovdašnje dnevnopolitičke potrebe. Pa, zar to nije dovoljna poruka nekima u Srbiji koji imaju više razumijevanja za poziciju Sarajeva, nego poziciju RS? Da li oni vide kakvi su odnosi ljudi iz Sarajeva prema Srbiji", naglasio je Dodik za "Večernje novosti".

Premijer RS smatra da Sarajevu nije dovoljna ni sudska presuda, već oni i dalje ostaju na istim pozicijama da su Srbi krivi za sve, navodeći da iza svega se krije ideja da Srbija plati stotine milijardi dolara Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje da li će tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid i srpska kontratužba dodatno zakomplikovati odnose u regionu, Dodik je rekao da je apsurdno da Hrvatska koja je istjerala sve Srbe sa svoje teritorije i izvršila etničko čišćenje, tuži Srbiju za genocid.

"Ja bih volio da se u tužbi Srbije otvori pitanje i Jasenovca, to je zajedno sa Starom Gradiškom mjesto najvećeg genocida na ovim prostorima koje je počinila vlast NDH. Komunisti nisu otkrivali činjenice o Jasenovcu, ali zato Srbija i mi ovdje u Srpskoj ne smijemo da dozvolimo da Jasenovac ostane nerasvijetljen, kao i sudbina nekoliko stotina hiljada ubijenih ljudi", smatra Dodik.

Odgovarajući na pitanje može li RS pomoći Srbiji u prikupljanju materijala u sporu sa Hrvatskom, Dodik je rekao da je već pokrenuo inicijativu da se napravi filmski projekat o Jasenovcu i na taj način pokaže to stradanje svijetu, ali i na najbolji način sačuva uspomenu na žrtve.

"Ideja je da okupimo najzvučnija imena svjetskog filma i uz pomoć naših umjetnika snimimo film o stradanju Srba. Ideju sam prenio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću i naišao na odobravanje. Očekujem da će se uskoro krenuti u realizaciju", rekao je Dodik za beogradske "Večernje novosti".

On je dodao da se zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan već duže vrijeme bavi organizovanom akcijom protiv Srpske.

Premijer RS je rekao da je Gregorijan, vjerovatno, razočaran činjenicom da je bio zadužen za reformu policije koja nije uspjela na način na koji su stranci željeli, ističući da je njega proglasio glavnim krivcem za to i sada pokušava da, kroz zloupotrebe institucija i prava, napravi afere.

"Imamo puno dokaza o tome da je Gregorijan upravljao koordinisanom akcijom protiv RS. Na prošloj sjednici Vlade formirali smo grupu, koja će u narednih dan-dva napisati tužbu i predati je. On je taj koji je pozvao tužioca BiH i naložio mu šta treba da uradi da bi se stvorili problemi", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su stranci potpuno nepotrebni u BiH i dodao da bi normalna BiH bila ona koja uvažava RS i njene interese.

"Vjerovatno zato nisam omiljen lik. Kada na sve nadodate ove srbomrsce iz Sarajeva koji svakakvim bljuvotinama pune medijski prostor, strance koji imaju desetine hiljada evra plate i godinama se zadržavaju ovde, žive dobro i iz sjenke vladaju, logično je da im smeta Vlada koja je rekla da će da radi u skladu sa Ustavom i zakonom, a da je za sve ostalo nadležan sud, a ne neki referent u OHR-a", istakao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE