• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestali posmrtni ostaci 63 srpska civila

Nestali posmrtni ostaci 63 srpska civila, kažu iz Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Brod.

 Nestali posmrtni ostaci 63 srpska civila Izvor: MONDO

Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Brod u Republici Srpskoj uputila su zahtjev Institutu za nestale BiH da pronadje i saopšti gdje se nalaze 63 posmrtna ostatka srpskih civila iskopana prije četiri godine iz masovne grobnice na katoličkom groblju u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj.

"Prethodno su žrtve tokom 1992. za vrijeme osmomjesečne okupacije bile zatočene u nekom od logora u Bosanskom Brodu, a kasnije odvedena u Slavonski Brod i ubijena", rekao je predsjednik ovog udruženja Marko Grabovac.

On je dodao da je riječ o srpskim civilima koje su pripadnici regularne vojske susjedne države Hrvatske i združenih domaćih muslimansko-hrvatskih oružanih snaga iz BiH odveli u logor iz njihovih kuća.

Grabovac je podsjetio da je na području Borda od aprila do oktobra 1992. bilo formirano deset logora u kojima je bilo zatočeno preko 2.000 srpskih civila medju kojima najviše žena, djece i staraca, od kojih je 226 ubijeno.

Regularna vojska Republike Hrvatske je još 3. marta 1992. prešla preko mosta na rijeci Savi iz Slavonskog Broda u tadašnji Bosanski Brod i okupirala ovaj grad u tada nepriznatoj državi BiH.

"Za vrijeme osmomjesečne okupacije Posavine i Broda ubijeno je više od 500 srpskih civila od kojih je pronadjeno i identifikovano 286 tijela dok se za ostalima još traga", rekao je Grabovac.

On je naveo da je medju ovim žrtvama i 24 djece starosti izmedju sedam i 15 godina, kao i osam posmrtnih ostataka Srba koje su pripadnici oružanih snaga iz Hrvatske ubili u martu 1992.godine.

Udruženje porodice nestalih iz Borda podnijelo je 22. marta 2002. godine predstavnicima Haškog tribunala dokumente i dokaze o zločinima nad Srbima, ali je taj predmet Haški tribunal prebacio Tužilaštvu BiH u Sarajevo koje o tome još uvjek ćuti iako su to prve žrtve rata na području BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE