• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS uredjuje predškolsko vaspitanje

Narodna skupština Repubilke Srpske (RS) usvojila je Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

 Skupština RS uredjuje predškolsko vaspitanje Izvor: MONDO

Zakonom se  zaposlenim sa neodgovarajućim stepenom obrazovanja u ovim ustanovama omogućava da ga steknu u roku od šest godina od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Zakon omogućava da vaspitači i stručni saradnici, kao i sekretari i računovođe sa višom i srednjom stručnom spremom, koji imaju više od 20 godina staža, mogu ostati u vaspitno-obrazovnom procesu do odlaska u penziju.

Zakonom se uređuje oblast predškolsko vaspitanja i obrazovanja djece uzrasta od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu.g

Ovim zakonom je definisano da ova djelatnost obuhvata vaspitanje i obrazovanje, njegu i zaštitu djece predškolskog uzrasta i da se obavlja u predškolskim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite u kojima su trajno zbrinuta djeca predškolskog uzrasta i drugim ustanovama koje primjenjuju programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Obrazlažući Zakon predškolskom vaspitanju i obrazovanju poslanicima ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je novina što predviđa osnivanje savjeta za razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja kao savjetodavno tijelo ministra, koji će biti finansirano iz budžeta RS.

"Donošenjem ovog zakona predškolsko vaspitanje i obrazovanje objedinjuje se u jedinstven sistem vaspitanja i obrazovanja u okviru nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture", istakao je Kasipović.

On je naveo da se time doprinosi stvaranju boljih uslova za ostvrivanje prava na pristup predškolskom vaspitanju i obrazovanju u skladu sa Konvencijom UN o pravima djece i obezbjeđuje zakonska osnova za kvalitetniji razvoj i unapređenje rada predškolskih ustanova.

Kasipović je podsjetio da je djelatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja do sada bila uređena u okviru sistema društvene brige o djeci, odnosno Zakonom o dječijoj zaštiti.

On je pojasnio da je djelatnost ustanova za djecu prema Zakonu o dječijoj zaštiti bila uređena tako da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje bilo u nadležnosti ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva prosvjete i kulture RS, što je otežalo ostvarivanje djelatnosti.

Poslanik SDS-a Božidar Vasić smatra da RS u izrazito nerazvijenim opštinama treba da organizuje predškolske ustanove i istakao da Nacrtom budžeta RS za narednu godinu nisu predviđena sredstva za rad Savjeta za razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Poslanik PDP-a Branislav Borenovović smatra da treba obezbijediti dosljednu primjenu ovog zakona i formiranje predškolskih vaspitno-obrazovnih ustanova u sredinama gdje je to potrebno.

Borenović je rekao da je neophodno da se djeci prvog razreda osnovne škole omogući produženi boravak u predškolskim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Poslanik SNSD-a Gordana Dukić rekla je da Klub SNSD-a podržava ovaj zakon i da je mišljenja da ovaj zakon u nekim segmentima treba još amandmanski poboljšati. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE