• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži pare za odbranu

Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da plaća njegov tim za odbranu.

 Karadžić traži pare za odbranu Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da plaća njegov tim za odbranu, u kojem bi bila trojica pravnih savjetnika i petoro članova, tvrdeći da sam nema dovoljno novca.

Karadžić je optužen za genocid nad Muslimanima u Srebrenici i u opštinama širom BiH, kao i za druge zločine nad nesrbima 1992-95.

"Molim vas da ovo smatrate moji zahtjevom za pravnu pomoć optuženom koji se sam zastupa. Dostavljam vam popunjeni formular koji pokazuje da su finansijska sredstva kojim raspolažem nedovoljna da finansiram svoju odbranu", piše u Karadžićevom zahtjevu objavljenom u Hagu.

U odgovoru na Karadžićev zahtjev, sekretarijat Tribunala je naznačio da, po sudskom statutu, optuženi koji se brane sami, nemaju pravo na finansiranje odbrane, ali im sud može pokriti deo troškova za pravne savetnike, odnosno najviše pet članova tima za odbranu.

Sekretarijat Tribunala je stoga privremeno - dok ne istraži Karadžićevo imovinsko stanje - prihvatio da plaća dio troškova američkog advokata Pitera Robinsona - kao Karadžićevog pravnog savetnika i Milivoja Ivaniševića - kao istražitelja tima odbrane.

Istovremeno, sekretarijat je odbio da prihvati beogradskog advokata Gorana Petronijevića za Karadžićevog pravnog savjetnika, sugerišući da on nije podoban zato što je u maju 2000. kao sudija u Srbiji osudio grupu od 200 kosovskih Albanaca na višegodišnje zatvorske kazne.

U odgovoru, Karadžić je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je naknada za rad njegovih pravnih savjetnika koju je Tribunal spreman da plati "najviše 25 evra na sat, odnosno 2.500 evra mjesečno" po osobi.

On ocjenjuje da mu takva odluka uskraćuje "primerene mogućnosti za odbranu", s obzirom da je proces protiv njega "izuzetno složen, i pravno i činjenično"

"Pošto sam u pritvoru, neophodni su mi iskusni savetnici koji imaju kontakte na visokom nivou sa ljudima koji poseduju važne informacije potrebne za moju odbranu. Ja savetnike tog nivoa ne mogu obezbijediti zato što ste vi voljni da ih platite onoliko koliko advokatske firme plaćaju sekretarice", naznačio je Karadžić.

Optuženi je od sudskog vijeća zatražio da naloži Sekretarijatu da mu omogući adekvatne uslove za pripremu odbrane i "primereno plati...
usluge pravnih savetnika koji imaju dovoljno iskustva i kvalifikacija da mu pruže pomoć na visokom nivou".

Dokumenti na "bosanskom/hrvatskom/srpskom" jeziku

Sudsko vijeće Haškog tribunala potvrdilo je svoju raniju odluku da će Radovanu Karadžiću sva dokumentacija biti dostavljana na "bosanskom/hrvatskom/srpskom" jeziku.

To praktično znači da Karadžiću još nije objelodanjen sav materijal koji podržava optužnicu i da zbog toga još nije počeo da teče rok od 14 dana u kojem on treba da odgovori na Prijedlog za izmjenu optužnice, koji je Tužilaštvo predalo 22. septembra, javio je dopisnik Srne.

Sudsko vijeće je djelimično usvojilo Karadžićev zahtjev koji se odnosi na objelodanjivanje materijala, utvrdivši da su mu pojedine izjave svjedoka već predate ranije.

Potvrđena je i ranija odluka da optuženi, umjesto tonskih snimaka, treba da dobije transkripte i izjave svjedoka na jeziku koji razumije.

Povodom primjedbe Tužilaštva da Karadžić ima pravnog savjetnika kome je engleski jezik maternji i da sam optuženi dobro zna engleski, sudije su konstatovale da su se u to i same uvjerile, ali da ne mogu da donesu zaključak da Karadžić može da se bavi pravnim pitanjima na engleskom jeziku.

Tužilaštvu je naloženo da obavijesti Sudsko vijeće kada sav materijal bude objelodanjen optuženom, onako kako je ranije traženo i u skladu sa Pravilnikom Tribunala.

U odluci se ne spominje Karadžićev sporazum sa nekadašnjim američkim izaslanikom za Balkan Ričardom Holbrukom, čije je objelodanjivanje optuženi tražio u više navrata, ali se potvrđuje "pravo optuženog da izvrši uvid u sve dokumente u posjedu Tužilaštva koji predstavljaju materijal za pripremu njegove odbrane".

Karadžić, koga je Haški tribunal optužio 1995. godine, uhapšen je u julu ove godine u Srbiji. U prvim pojavljivanjima pred sudijom Tribunala, krajem jula i krajem avgusta, odbio je da se izjasni o krivici, poslije čega je u spis uvedeno da se ne osjeća krivim.

Tužilaštvo je nedavno podnijelo prijedlog izmenjene optužnice, koji sudsko veće još nije potvrdilo.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE