• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Zakon o sudovima RS

Narodna skupština RS usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima RS, kojim se osnivaju okružni privredni sudovi.

 Usvojen Zakon o sudovima RS Izvor: MONDO

Obrazlažući ovaj zakon narodnim poslanicima, ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da novinu u ovom zakonu predstavlja i formiranje višeg privrednog suda, kao drugostepenog, koji se osniva za cijelo područje Srpske.

Okružni privredni sudovi u prvom stepenu odlučuju u parničnim i vanparničnim sporovima, koji se odnose na prava i obaveze po osnovu pravnog prometa robe, usluga, vrijednosnih papira, vlasničkih i drugih stvarnih prava na nekretninama, kao i na prava i obaveze proistekle iz vrijednosnih papira.

Selman je naveo da ovi sudovi odlučuju i u sporovima koji se odnose na stečaj i likvidaciju, zatim autorska prava, registracije pravnih lica ili samostalnih preduzetnika, strana ulaganja, kao i brodove i plovidbu na moru, te avione.

"Viši privredni sud nadležan je da odlučuje o žalbama protiv odluka okružnih privrednih sudova, a u prvom stepenu i o drugim stvarima određenim zakonom, te odlučuje o sukobu nadležnosti i o prenošenju nadležnosti okružnih privrednih sudova", istakao je ministar pravde RS.

Ovaj zakon primjenjivaće se od 1. jula 2009. godine, jer je do momenta njegove praktične primjene potrebno stvoriti sve materijalne pretpostavke, kao što su prostor i oprema, te kadrovske pretpostavke - izbor predsjednika i sudija u privredne sudove.

Parlamentarci Srpske usvojili su tokom današnjeg zasjedanja i Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Krivičnom postupku RS, Arhivskoj djelatnosti RS, Apotekarskoj djelatnosti i Zemljišnim knjigama.

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju omogućava da vaspitači i stručni saradnici, kao i sekretari i računovođe sa višom i srednjom stručnom spremom, koji imaju više od 20 godina staža, mogu ostati u vaspitno-obrazovnom procesu do odlaska u penziju.

Zakonom se uređuje oblast predškolskog vaspitanja i obrzovanja djece uzrasta od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu.

Ovim zakonom je definisano da ova djelatnost obuhvata vaspitanje i obrazovanje, njegu i zaštitu djece predškolskog uzrasta i da se obavlja u predškolskim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite u kojima su trajno zbrinuta djeca predškolskog uzrasta i drugim ustanovama koje primjenjuju programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Obrazlažući Zakon predškolskom vaspitanju i obrazovanju poslanicima ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je novina što predviđa osnivanje savjeta za razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja kao savjetodavno tijelo ministra, koji će biti finansirano iz budžeta RS.

"Donošenjem ovog zakona predškolsko vaspitanje i obrazovanje objedinjuje se u jedinstven sistem vaspitanja i obrazovanja u okviru nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture", istakao je Kasipović.

Sjednica Narodne skupštine RS još je u toku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE