• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović preglasan, budžet nije usvojen

Predsjedništvo BiH danas nije utvrdilo prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2009. godinu u iznosu od 1.436.894.000 KM

 Radmanović preglasan, budžet nije usvojen Izvor: MONDO

Predsjedništvo BiH danas nije utvrdilo prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2009. godinu, koji je Savjet ministara u formi nacrta predložio u iznosu od 1.436.894.000 KM, a preglasavanjem predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojše Radmanovića odlučeno je i da bude održan sastanak sa Fiskalnim savjetom BiH.

Radmanović je rekao da je on glasao da se Nacrt budžeta koji je Savjet ministara BiH predložio utvrdi kao prijedlog, dok su druga dva člana glasala protiv.

"Svi imamo svoja mišljenja o budžetu institucija za iduću godinu, koja su potpuno različita", rekao je Radmanović na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH dosta teško došao do ovog nacrta koji je prihvatljiv, navodeći da su tome prethodile dvije sjednice Fiskalnog savjeta BiH i da je usaglašen na nivou BiH.

"Smatram da je ovakav nacrt predimenzioniran zbog ekonomske krize u kojoj se nalazi čitav svijet pa i BiH, ali sam mislio da ga treba pretvoriti u prijedlog i uputiti u parlamentarnu proceduru", rekao je Radmanović.

On je dodao da druga dva člana Predsjedništva nisu saglasna s tim jer smatraju da je obim povećanja sredstava mali i da treba da se više poveća da bi institucije BiH bolje funkcionisale.

Prema Radmanovićevim riječima, glasanjem članova Predsjedništva dva prema jedan odlučeno je da iduće sedmice bude održana zajednička sjednica Predsjedništva BiH i Fiskalnog savjeta BiH kako bi se izašlo iz ovog problema.

Radmanović je istakao da je glasao protiv odluke o održavanju sastanka Predsjedništva BiH sa Fiskalnim savjetom.

"Smatram da razgovorom sa Fiskalnim savjetom nećemo doći do bilo kakvog rješenja jer BiH treba da ima prijedlog budžeta što je moguće prije", napomenuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Savjet ministara BiH je na posebnoj sjednici 13. novembra utvrdio Nacrt budžeta institucija BiH za 2009. godinu u ukupnom iznosu od 1.436.894.000 KM, što je za oko 237 miliona KM više nego ove godine.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bih Nikola Špirić izjavio je da nije dobro što Predsjedništvo BiH danas nije usvojilo prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2009. godinu koji je Savjet ministara u formi nacrta predložio u iznosu od 1.436.894.000 KM, i izrazio bojazan da je "ovo stvaranje dodatne nestabilnosti u BiH".

"Ne bih volio da budem zlurad, ali strah me da u narednu godinu ne uđemo sa odlukama o privremenom finansiranju. Bilo bi dobro da je usvojen ponuđeni prijedlog Nacrta budžeta", rekao je Špirić u telefonskoj izjavi Srni.

On je istakao da Predsjedništvo BiH ne može vraćati predloženi budžet Savjetu ministara već ga mora potvrditi ili u izmijenjenoj formi dostaviti parlamentu.

On je naveo da je činio i da čini da Savjet ministara BiH ničim ne daje doprinos takvoj atmosferi, te dodao da "ovo naprosto govori o situaciji u BiH".

Špirić je izrazio žaljenje što u BiH nema spremnosti da se prvi put od Dejtona usvoji budžet na državnom i entitetskim nivoima, istakavši da ovdje nije riječ o traženju rješenja za budžet nego o unutrašnjim političkim obračunima na budžetu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE