• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanski ambasador: Formula za napredak BiH

Novoimenovani britanski ambasador u BiH Majkl Tejtam rekao je da bi sporazum trojice lidera mogao riješiti ključna pitanja za napredak BiH.

 Britanski ambasador: Formula za napredak BiH Izvor: MONDO

''Nerazumijevanje važnosti te izostanak podrške ovom sporazumu BiH izlaže opasnosti da zaostane za svojim susjedima na putu ka EU", istakao je Tejtam u razgovoru sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Iz HDZ-a BiH saopšteno je da su Čović i Tejtam u Mostaru razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na dogovor iz Pruda i položaj hrvatskog naroda u BiH.

U saopštenju se navodi da je Tejtam rekao da Velika Britanija ostaje predana evropskim standardima BiH, te da želi da sve zemlje regiona budu članice EU.

''Vlada Velike Britanije ulaže velike napore da bi se BiH u potpunosti integrisala u evropske strukture. Konstruktivan pristup rješavanju problema je ono što međunarodna zajednica očekuje od domaćih političara. Vlada Velike Britanije pozdravlja dogovor iz Pruda koji treba što prije staviti u parlamentarnu proceduru te nakon usvajanja krenuti sa njegovim provođenjem'', rekao je britanski ambasador.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da se BiH nalazi u nezavidnoj situaciji.

''Poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nismo ništa napravili što bi bilo vrijedno. Što se tiče ustavnih promjena, one su prioritet svih prioriteta, jer poslije ovog dogovora iz Pruda kod Odžaka, koji je prema mom mišljenju jedno veliko ohrabrenje, sada je vrijeme za ustavnu reformu'', naglasio je Čović.

On je dodao je da se HDZ BiH zalaže za realizaciju Kreševske deklaracije i da je ona za HDZ BiH jasan okvir.

''Za većinu je prihvatljiv naš stav. Sporazum iz Pruda ocjenjujem kao istorijski dogovor, posebno ako se ima na umu sve što se zbivalo posljednje dvije godine s našim dogovaranjima na sastancima šest stranaka i neusaglašenosti po svim pitanjima'', rekao je Čović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE