• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna skupština: Duplo veća socijalna pomoć

Skupština je usvojila i zaključak kojim se zadužuje Vlada da Narodnoj skupštini RS pripremi program uređenja Donje Gradine.

 Narodna skupština: Duplo veća socijalna pomoć Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu uveče Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o spomen-području Donja Gradina.

Ovim nacrtima se usklađuju odredbe postojećeg zakona o spomen-području sa odredbama zakona o lokalnoj samoupravi, o sistemu javnih službi i o ministarstvima i stvaraju povoljniji uslovi za pomoć u savladavanju socijalnih i drugih teškoća i za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba lica koja se nalaze u stanju socijalne zaštite.

Poslanici RS usvojili su zaključak da se Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti uputi u javnu raspravu koja će se provesti u roku od 30 dana.

Pomoćnik ministra zdravlja i spocijalne zaštite Ljubo Lepir rekao je da je dosadašnji zakon donesen 1993. godine, od kada je pretrpio tri izmjene, te da nije više u stanju adekvatno da odgovori na narasle potrebe i probleme u ovoj oblasti.

On je rekao da je provedenom analizom predviđeno da će budžetima opština u 2009. godini za ostvarivanje prava i obaveza o socijalnoj zaštiti prema ovom nacrtu biti neophodno obezbijediti 70 miliona KM, od čega je 55 miliona maraka na ime prava iz Zakona i 15 miliona maraka za plate zaposlenih i materijalne troškove centara za socijalni rad.

"Osnovica za izračunavanje visine iznose prava na novačnu pomoć u 2009. godini biće prosječna plata u 2008. godini koja za prvih osam mjeseci iznosi 734 KM, prema tome, visina novčane pomoći u 2009. godini kretala bi se od 110 KM za pojedince do 220 KM za porodice sa pet i više članova", precizirao je Lepir.

On je objasnio da se na ovaj način želi izbjeći praksa da opštine koje su mogle da isplate novčanu pomoć najugroženijim građanima, veću od propisane koja iznosi od 41 do 82 KM, to ne čine.

Lepir je rekao da su Nacrtom, kao novi korisnici definisana djeca žrtve nasilja, trgovinom ljudima i ona izložena rizičnim ponašanjima, kao i punoljetna lica žrtve nasilja, trgovine ljudima i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Govoreći o pravima u socijalnoj zaštiti, Lepir je naveo da su to novčana pomoć, dodatak za pomoć i njegu drugog lica, pomoć za osposobljavanje i obrazovanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, zbrinjavanje u ustanovi i hraniteljskoj porodici, pomoć i njega u kući, dnevno zbrinjavanje i jednokratna novčana pomoć i savjetovanje.

Kaznene odredbe Nacrta predviđaju da će se novčanom kaznom od 3.000 do 15.000 KM kazniti za prekršaj ustanova socijalne zaštite ako ne vodi ili neuredno vodi propisanu evidenciju i dokumentaciju o korisnicima, otpočne sa radom i obavlja djelatnost, a ne ispunjava propisane uslove, ne izvrši smještaj korisnika koje uputi Centar za socijalni rad ili opštinski organ nadležan za poslove socijalne zaštite, a ima slobodne kapacitete.

Skupština je usvojila i zaključak Kluba poslnika PDP-a kojim se zadužuje Vlada da Narodnoj skupštini RS pripremi program uređenja spomen-područja Donja Gradina.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović je, obrazlažući ovaj nacrt zakona, rekao je da se član 16 mijenja i glasi da direktora i članove Upravnog odbora javne ustanove ovog spomen-područja imenuje i razrješava Vlada RS na period od četiri godine uz prethodno sproveden postupak javnog konkursa.

U članu 125 i 9 riječ "opština" zamjenjuje se riječima "jedinica lokalne samouprave" u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a u članu 11 riječ "Republički zavod za zaštitu spomenika kuluture" zamjenjuje se riječima "Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa" u skladu sa Zakonom o ministarstvima.

Kasipović je naveo i da se mijenja član 14 zakona koji glasi da se organizacija i upravljanje u javnoj ustanovi spomen-područje Donja Gradina uređuje u skladu sa Zakonom o sistemu javnih službi.

Nakon usvajanja ovog nacrta zakona, predsjednik parlamenta Srpske Igor Radojičić prekinuo je 25. sjednicu Narodne skupštine i njen nastavak zakazao za utorak, 2. decembar, i to nakon završetka 15. posebne sjednice koja je zakazana za isti dan.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE