• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija predlaže podjelu BiH?

U holandskom Ministarstvu spoljnih poslova razmišlja se o podjeli Bosne i Hercegovine.

 Holandija predlaže podjelu BiH? Izvor: MONDO

U holandskom Ministarstvu spoljnih poslova razmišlja se o podjeli Bosne i Hercegovine, pišu "Večernje novosti".

To se može se zaključiti iz povjerljive prepiske ambasade BiH u Hagu i Predsjedništva BiH u koju su uvid imale "Novosti".

Ambasador BiH u Hagu Miranda Sidran-Kamišalić informisala je državni vrh u Sarajevu o stavovima direktora za politička pitanja Ministarstva spoljnih poslova Holandije Pitera de Hojera, koji kao ozbiljnu opciju uzima i mogućnost raspada BiH, pišu "Novosti".

De Hojer, koji je u pomenutom materijalu opisan kao dobar poznavalac "jugoslovenske priče" još od 1991. godine, kaže da Holandija insistira na što bržem zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), odnosno njenoj tranziciji u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, koja bi umjesto protektorske imala savjetodavnu ulogu.

Njegova ključna rečenica vezana za Republiku Srpsku glasi: "Nikoga ne možete silom natjerati da gradi i gaji osjećaj pripadnosti državi".

On tvrdi da među Srbima još živi ideja "Velike Srbije", ali da u slučaju raspada BiH više ne bi bilo važno da li bi RS ostala nezavisna država ili bi se priključila Srbiji.

Ovaj diplomata je iznio i svoje stavove vezane za Kosovo i Srbiju. Kao ocjena stanja i perspektiva Kosova poslije proglašenja nezavisnosti najviše govori rečenica:

"Kosovo nema šanse da se razvije i napreduje, jer od bogatstva ima samo lignit, koji nikom ne treba i koji je štetan, tako da se očekuje da se na Kosovu živi od međunarodne pomoći i krijumčarenja".

Piter de Hojer u dva navrata spominje Srbiju. Prvi put u kontekstu Ratka Mladića. Kaže da će hapšenje odbjeglog generala dokazati da je Srbija postala demokratska zemlja i da u potpunosti sarađuje sa Hagom.

U vidu zamjerke Srbiji prebacuje zašto nije, kao Hrvatska Hrvatima, poručila bosanskim Srbima da im je mjesto u BiH.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE