• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: BiH je protektorat

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak kaže da je BiH protektorat medjunarodne zajednice.

 Lajčak: BiH je protektorat  Izvor: MONDO

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak kaže da je BiH protektorat medjunarodne zajednice i da to nije nikakvo iznenadjenje.

"Sve dok zemlja ima visokog predstavnika koji ima ovlašćenja koja nikako i ničim nisu limitirana, to znači da je ona neka vrsta protektorata", rekao je Lajčak u intervjuu za "Glas Srpske".

On kaže da nije bilo pritisaka da napusti OHR i da je odlazak s funkcije visokog predstavnika bila njegova odluka.

Prema njegovim riječima, dok se ne ispune ciljevi i zadaci koji su postavljeni pred BiH na njenom evropskom putu, neće doći do zatvaranja kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Odgovarajući na pitanje kome sve odgovara nastavak već dugotrajnog medjunarodnog protektorata u BiH, Lajčak je rekao da postoje političke snage i u BiH i van nje koje smatraju da OHR nije ispunio kompletan zadatak koji je dobio kad je formiran i da BiH u momentu zatvaranja OHR-a treba da bude politički stabilna, ekonomski uredjena i funkcionalna zemlja koja je nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

"Znači te zemlje i te snage misle da ne možemo govoriti o zatvaranju OHR-a. Postoje i druge zemlje koje misle da u ovoj godini u BiH treba da prepustimo tu glavnu ulogu medjunarodnog faktora Evropskoj uniji i da odustanemo od vanrednih institucija i instrumenata kao što je visoki predstavnik sa bonskim ovlašćenjima i prepustimo sve to standardnom evropskom instrumentu", rekao je Lajčak.

Visoki predstavnik ističe da je i jedno i drugo legitimno i dobronamjerno za BiH, ali je ključno da ipak imamo jasnu definiciju toga šta medjunarodna zajednica želi da uradi i kakav je mandat medjunarodnog predstavnika u BiH.

On smatra da je potrebno da se zna gdje treba da je odgovornost, gdje završava a gdje počinje odgovornost medjunarodne zajednice, a gdje počinje i završava odgovornost domaćih institucija i političara.

Komentarišući posljednje dogovore političkih lidera u BiH, koji su postignuti u Prudu, a potom u Banjaluci, Lajčak je rekao da se nada da će biti prihvaćen princip dogovaranja kao osnovni princip političkog djelovanja u BiH i kao jedini koji vodi BiH naprijed.

Govoreći o mogućoj kandidaturi BiH u članstvo u EU, Lajčak je rekao da je to moguće do kraja godine ukoliko se mobilišu sve snage i da BiH u EU ide sa grupom regionalnih država.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE