• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić zatražio izuzeće sudije Pikar

Radovan Karadžić je zatražio izuzeće sudije Mišel Pikar iz daljeg procesa koji se protiv njega vodi u Haškom tribunalu zbog njene pristrasnosti.

 Karadžić zatražio izuzeće sudije Pikar Izvor: MONDO


Karadžić je u obrazloženju, kako je saopšteno danas u Hagu, naveo da su odluke i saopštenja sudije Pikar, dok je bila predsjednik Doma za ljudska prava za BiH od 1997. do 2003. godine, izražavale neprihvatljivu pristrasnost. To tijelo je formirano na osnovu Dejtonskog sporazuma.

Podsjetivši da je Statutom Haškog tribunala optuženom zagarantovano "fer i efikasno sudjenje, uz puno poštovanje prava optuženog", kao i da se "optuženi smatra nevinim dok njegova krivica ne bude potvrdjena", Karadžić je rekao da može da iskoristi prava da ukaže na to da "sudija ne bi trebalo da prisustvuje sudjenju u bilo kojem procesu u kom ima lični interes ili angažovanje koje bi moglo da utiče na njegovu ili njenu nepristrasnost".

"Funkcija sudije Pikar u Domu za ljudska prava za BiH, njena uloga u prikazivanju dogadjaja u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu, kao i zalaganja za prava muslimanskih žrtava, a protiv srpskog entiteta, koji je predvodio doktor Karadžić, čine njenu pojavu neprihvatljivom zbog pristrasnosti", zaključio je Karadžić.

On je istakao da je zbog toga neophodno izuzeće sudije Pikar iz svih pitanja vezanih za njegov slučaj.

Karadžić, koji se sam brani pred Haškim tribunalom, optužen je za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, kršenje zakona i običaja ratovanja, progone, uzimanje talaca tokom rata u BiH.

Uhapšen je 21. jula prošle godine, a 30. jula prebačen u Hag.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE