• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave - Alarmantno i u Federaciji BIH

Zbog velikih poplava, ali i opasnosti od klizišta jutros je počela evakuacija i mještana u pojednim mjestima u Federaciji BiH.

 Poplave - Alarmantno i u Federaciji BIH Izvor: mondo.ba

Izvor: mondo.ba

U jutarnjim satima nastavljeno je izvlačenje stanovnika zeničke regije, i to u selu Šerići.

"Do sada je sa ovih područja izvučeno oko 300 osoba, oni se nalaze ovdje u Zenici, a većina ih je smještena na Mašinskom fakultetu", istakli su za Klix.ba u Operativnom centru Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjećamo u selu Kolići, Bistrica i susjednom selu Smajići situacija je sinoć bila kritična. Bježeći od vodene bujice i klizišta mještani su potražili spas na jednoj livadi. Tamo su postavili šatore i čekali pomoć, koja je, srećom, stigla.

Zbog velikih poplava, ali i opasnosti od klizišta mještani sela u Željeznom Polju čitavu noć su proveli u neizvjesnosti, a od jutros je počela evakuacija i mještana sela Biljevina.

Svi koji su radno sposobni uključeni su na osposobljavanju puteva kako bi mogli traktorima, multikultivatorima i drugim sredstvima da prebace žene i djecu do Gornje Golubinje. Iz tog mjesta oni treba da nastave prema Žepču, kao što su neki prije njih već učinili, prenosi Kliks.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanier odobrio je 30.000 evra iz Dobrotvornog fonda OEBS-a za pružanje pomoći najugroženijima u velikim poplavama u BiH, saopšteno je iz Misije OEBS u BiH.

Ova finansijska pomoć biće obezbijeđena kroz Misiju OEBS-a u BiH.

Ministarstvo bezbjednosti BiH - Operativno-komunikacijski centar 112 tokom noći i jutarnjih časova dobio je zahtjeve za pomoć helikoptera na poplavljenim područjima u Modriči, Maglaju, Šamcu, Orašju, Bijeljini i Domaljevcu.

Ministarstvo je koordinisalo prebacivanje neophodne opreme na ugrožena područja uz pomoć kamiona i helikoptera, a planirano je da kamioni Eufora učestvuju u evakuaciji stanovništva i prevozu dobrovoljaca, a uz pomoć helikoptera se vrši i dostavljanje vreća za pijesak, čizama, agregata, kabanica i druge opreme.

Tokom dana nastaviće se akcije spašavanja i pomoći helikopterima Oružanih snaga BiH, Eufora, te helikoptera iz Slovenije i Hrvatske.

Istovremeno se vrši prijem međunarodne pomoći u ljudstvu i opremi. Tako se tokom dana očekuje dolazak spasilaca iz Luksemburga sa pet čamaca i 23 spasioca, iz Slovenije četiri čamca sa 12 ljudi i Austrije osam čamaca sa posadama, a koji će odmah biti angažovani na najugroženijim područjima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE