• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žena iz BiH oboljela od rijetke bolesti

Bolest napada koštanu srž i ima simptome slične šugi. Do sada umrla jedna osoba. Zarazu prenose komarci koji se obično nalaze na psima i mačkama.

I dok se javnost posljednjih mjeseci uglavnom bavi slučajevima šuge na prostoru Mostara, daleko od očiju javnosti se događa prava drama.

Naime, nedavno je s Odjejenja za zarazne bolesti Regionalnog medicinskog centra (RMC) “dr. Safet Mujić” na liječenje u Sarajevo prebačena pacijentkinja iz Počitelja kod koje je dijagnostifikovana lašmanija, bolest koju prenose komarci i koja je većini još nepoznanica.

Ljekari tvrde da je lašmanija izuzetno opasna bolest koja napada koštanu srž i izjeda je. Do sada je u Hercegovini od šest slučajeva jedan bio sa smrtnim ishodom, piše "Večernji list" u izdanju za BiH.

"Važno je bolest na vrijeme otkriti i početi s liječenjem. Činjenica je da se bolest teško dijagnostifikuje, ali isto tako malo liječnika sumnja na postojanje ove bolesti u Hercegovini. Inkubacija može trajati i do godinu dana, ima simptome slične šugi. Stoga je pitanje boluju li zaista oni kojima je dijagnostifikovana šuga od te bolesti, ili imaju lašmaniju" kaže doktor Nazif Derviškadić, šef Odjeljenja za zarazne bolesti RMC-a “Dr. Safet Mujić”.

Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog tvrdi da Zavod za javno zdravstvo FBiH nema prijavljen nijedan ovakav slučaj, ali znaju da se bolest javlja na području Hercegovine.

"Lašmaniju prenose komarci ‘nevidi’. Jako su mali, osjeti se tek mali ubod, a vrijeme inkubacije je dugo, tako da prođe mnogo vremena od uboda komarca do pojave oboljenja. Bolest nije česta i mi nemamo podataka o zaraženoj osobi iz Počitelja. Čekamo službenu obavijest nadležnih institucija", rekla je Ravlija.

Portparol KCU Sarajevo Biljana Jandrić potvrdila je da se u ovoj ustanovi nalazi zaražena ženska osoba kod koje je dijagnostifikovana lašmanija.

"Stanje pacijentkinje je stabilno i očekujemo da će se u potpunosti oporaviti. Ljekari ističu da pacijent dolazi iz endemskog područja na kojem mogu živjeti komarci koji prenose ovu bolest. Ipak, treba naglasiti da se bolest može vratiti, stoga treba biti posebno oprezan. Drugih sličnih slučajeva nismo imali", rekla je Jandrićeva.

"Večernji list" navodi da su neke evropske zemlje još prije 15-ak godina izdvojile sredstva za borbu protiv ove bolesti, ali kako se ističe, očito nije dovoljno učinjeno.

"Komarci koji prenose bolest se obično nalaze na psima lutalicama i mačkama. Tada je uspavan određen broj pasa lutalica, ali to očito nije bilo dovoljno da se ova opasna bolest iskorijeni s ovih prostora", rekli su neki od sagovornika "Večernjaka".

(MONDO, foto: Večernji list)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE