• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani BiH umiješani u milionske prevare

Policija u Austriji uhapsila je sedam osoba, od kojih su neke iz BiH, zbog utaje poreza u građevinarstvu vrijednosti najmanje 50 miliona evra

 Građani BiH umiješani u milionske prevare Izvor: MONDO

U opsežnoj akciji austrijske policije i bečkog Okružnog tužilaštva, koja je usmjerena na otkrivanje prevara, neplaćanja obaveza i utaju poreza u građevinarstvu vrijednosti najmanje 50 miliona evra, uhapšeno je sedam lica, od kojih su neka iz BiH, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u Okružnom tužilaštvu u Beču.

Zamjenik službenika za odnose sa javnošću bečkog tužilaštva Mihaela Šnel kaže da se radi o prevari u kojoj učestvuju austrijske poznatije građevinske firme, koje angažuju manje firme za obavljanje građevinskih poslova, a koje se ubrzo gase.

U većini dosad istraženih slučajeva, kako je objasnila Šnelova, austrijski građani, uglavnom s prostora bivše Jugoslavije, dovode građane BiH, Srbije i drugih bivših jugoslovenskih zemalja u Austriju, kako bi na njih fiktivno registrovali firmu, a onda poznate austrijske građevinske firme angažuju te "fantom firme" koje ne plaćaju obaveze ni prema državi, niti prema radnicima.

"Kada nadležni organi dođu u kontrolu da ispitaju o čemu se radi, ljudi koje tamo zateknu kažu da nisu ovlašteni da daju bilo kakve izjave jer su vlasnici firme, recimo, u BiH", pojašnjava Šnelova.

Prema njenim riječima, austrijski organi u ovoj fazi istrage nisu kontaktirali vlasti BiH, jer istraga nije došla do tog stadijuma.

Šnelova pojašnjava da je jako teško dokazati da li su veće firme koje su angažovale "fantom firme", znale pravu namjeru osnivanja i rada tih manjih firmi.

Dosadašnja istraga, koja je počela prije nekoliko mjeseci, pokazala je da "fantom firme" postoje između tri i šest mjeseci i ne plaćaju obaveze, nakon čega nadležne službe utvrde da firma više ne postoji, navode "Nezavisne novine".

Šnelova kaže da se velike firme mogu kazniti samo ako postoje jasni dokazi da su oni znali nešto o tome. Koliko je slučaj komplikovan pokazuje i to da je dosad uhapšeno dvadesetak ljudi, od kojih je većina morala biti puštena na slobodu.

Istragu dodatno otežava i to što podfirme angažuju svoje podfirme, pa je teško ući u trag ko kome daje poslove i ko od koga zavisi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE