• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić o "slučaju Naser Orić"

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da je prijem Nasera Orića u Predsjedništvo BiH najjači korak ka podjeli BiH.

"Ovakav čin bošnjačkih političara smatramo potpuno neprimjerenim i najdirektnijim političkim uticajem na pravosuđe i potcjenjivanje pravosuđa bilo koje druge države, a posebno Srbije", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a.

On smatra da SNSD treba odlučiti kako će se ponašati u zajedničkim institucijama BiH, odnosno da treba napustiti vlast, dati ostavke i izaći iz Savjeta ministara, ali da bojkot institucija nije pametno rješenje.

"Ako se SNSD ne slaže sa bošnjačkim političarima, treba da se raziđu", ocijenio je Ivanić.

On je poručio da Glavni odbor PDP-a traži od nadležnih institucija da realizuju odluku Ustavnog suda BiH, te da generala Novaka Đukića konačno puste na slobodu, jer on očito postaje žrtva neefikasnosti institucija i političke zloupotrebe koja postoji nad Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Neprimjereno je da čovjek koji dobije presudu da je nad njim kršeno elementarno ljudsko pravo i dalje bude u zatvoru i da se ne brani sa slobode", smatra Ivanić.

On očekuje da institucije Republike Srpske rade na rješavanju ovog problema.

"Sud i Tužilaštvo BiH su vrlo lako optuživali Srbe, ne samo za ratne zločine, već i za kriminal. Politički uticaj na taj Sud bio je ogroman, domaći ljudi su tamo bili isprepadani, to je sve bilo pod pritiskom međunarodnih institucija i ambijenta u Sarajavu, a takva praksa se nastavlja i danas", dodao je Ivanić.

On je naglasio da bi, da je bilo koji bošnjački general u situaciji u kojoj se nalazi general Đukić, bio pušten, što je jasan pokazatelj gdje se nalaze te dvije institucije.

Ivanić je istakao da je Glavni odbor PDP na današnjoj sjednici usvojio ekonomsku politiku ove stranke za period nakon izbora, koja se svodi na smanjenje poreskih opterećenja u privredi, oslobađanje od poreza na dividendu, te čitav niz drugih olakšanja za privredu.

"Da bi se novac nadoknadio smatramo da je neminovno vratiti zakon koji je rekao da za otplatu kredita maksimalno može ići 18 odsto prihoda iz prethodne godine, što bi značilo da se mora u razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom ući u reprogram tih kredita", rekao je Ivanić.

On je istakao da PDP ima u planu uvođenje agencije za sprečavanje korupcije, po ugledu na Srbiju, a koja bi trebala biti nezavisna institucija sa ljudima iz nevladinog sektora.

Ivanić je naglasio da je danas usvojena i socijalna politika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE