• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Susret Lagumdžije i Dačića u Minhenu

Lagumdžija i premijer Dačić su razgovarali o mogućem datumu održavanja prve zajedničke sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Na marginama jubilarne 50. Minhenske sigurnosne konferencije (Münchner Sicherheitskonferenz - MSC), zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa predsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Lagumdžija i premijer Dačić su razgovarali o mogućem datumu održavanja prve zajedničke sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, te saradnji dviju država na projektu Srednja Drina.

Konstatovano je da se potpisani Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida mora poštovati kako se više nikada ne bi dogodilo da se građani obje zemlje osjećaju nezaštićeno od strane vlastitih država. Ocijenjeno je da je izuzetno važno da se Protokol u potpunosti provodi kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i politizacija kao u slučaju koji je trenutno aktuelan.

„Građanima BiH osim međunarodnih sudova nema pravo niko suditi osim sudova BiH. Ukoliko se to ne poštuje, tada bi institucije BiH morale postupati po principu reciprociteta, čime bi se otvorio novi ciklus nesigurnosti cijelog regiona“, istaknuo je Lagumdžija.

Konstatovano je da bi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije bio prvi skup te vrste od nezavisnosti dvije države i ona se treba održati samo ukoliko će do nje doći u pozitivnoj atmosferi.

„Rješavanje pitanja saradnje, zasnovanih na ravnopravnim odnosima i poštivanju svih građana u skladu sa Protokolom između dva tužilaštva je preduslov za nastavak dobre saradnje. Reciprocitet i u dobru i u zlu je osnov svih naših budućih odnosa“, istaknuo je Lagumdžija.

Sagovornici su se saglasili da će sve učiniti da se što prije riješi postojeći nemili problem kako bi dvije države bile primjer uspješne regionalne saradnje na dobrobit svih naroda.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE