• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić o presudi Sejdić-Finci

Igor Radojičić sumnja da će prije raspisivanja opštih izbora u BiH, biti postignuto rješenje za sprovođenje presude u slučaju "Sejdić-Finci".

Predsjednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić sumnja da će u naredna tri mjeseca, prije
raspisivanja opštih izbora u BiH, biti postignuto rješenje za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Radojičić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za BiH Peterom Sorensenom izrazio skepsu da će, u svjetlu sve oštrijih predizbornih sučeljavanja političkih partija i nepostojanja saglasnosti o načinu izbora članova Predsjedništva BiH u Federaciji BiH, to biti moguće postići.

"EU će nastaviti da podržava dijalog domaćih subjekata u traženju rješenja za odluku 'Sejdić-Finci' i u narednim sedmicama očekuje se nastavak razgovora na najvišem nivou", saopšteno je iz kabineta
predsjednika parlamenta RS.

Po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", BiH iz svog Ustava i Izbornog zakona mora da izbaci odredbe koje predstavnicima nacionalnih manjina onemogućuju
kandidovanje na izborima za državno Predsjedništvo i Dom naroda parlamenta BiH.

Radojičić i Sorensen razmijenili su i mišljenja o pitanjima iz domena javnih emitera, kako o pitanju zakonodavstva, tako i o sporom napretku u digitalizaciji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u razgovoru sa Piterom Sorensenom da je Srpska ponudila aktivan i adekvatan odgovor na pitanje provođenja odluke "Sejdić-Finci" i da je problem nemogućnost postizanja dogovora među političkim faktorima u Federaciji BiH.

Dodik i Sorensen razmijenili su mišljenja o aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, sa posebnim naglaskom na mogućnost provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Sa žaljenjem je konstatovano da nalazi inspekcije EU koja je nedavno posjetila proizvođače mlijeka u BiH, još nisu povoljni da bi omogućili izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište EU, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka su razmotreni i problemi u obrazovanju, organizaciji nacionalne grupe predmeta za đake nesrpske nacionalnosti, ali i potrebi refokusiranja obrazovnog sistema na praktične sposobnosti đaka i studenata i usklađenosti sa potrebom zapošljavanja.

Sa Sorensenom je u Banjaluci razgovarao i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić koji je rekao da ga je predstavnik EU obavijestio da evropski komesar za proširenje Štefan
File želi da pokrene novi krug pregovora o slučaju "Sejdić-Finci".

Lider SDS-a je naveo da nije optimista u vezi s rješavanjem pitanja "Sejdić-Finci" s ozbirom na to da nije čuo da je bilo ko promijenio svoje stavove u vezi s tim problemom.

Bosić je ponovio da je stav SDS-a o sprovođenju odluke "Sejdić-Finci" ostao isti, dodavši da prvo treba obaviti razgovore među političkim partnerima u Federaciji BiH, pa tek onda pozvati predstavnike RS.

"Nije problem da se u Federaciji BiH primjeni indirektan model izbora članova Predsjedništva BiH iz tog entiteta, ukoliko se tako dogovore u Federaciji BiH", kazao je Bosić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić istakao je u razgovoru sa Sorensenom da je zabrinjavajuće što BiH kasni na putu ka EU i da bi, u uslovima pozitivnog ambijenta u regionu, kao i krupnih pomaka koje pravi Srbija, vladajuće strukture i u Republici Srpskoj i u BiH morale da rade sa više odgovornosti i odlučnosti.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE