• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orić bio okrutan i prema Bošnjacima

Naser Orić, za vrijeme svoje strahovlade u Srebrenici, počinio je brojna zvjerstva ne samo nad Srbima, već i prema Bošnjacima

Ratni komandant 28. divizije takozvane Armije BiH Naser Orić, za vrijeme svoje strahovlade u Srebrenici, počinio je brojna zvjerstva, ne samo nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, već i prema Bošnjacima u ovom gradu, piše "Pres Republika Srpska".

U pisanim svjedočanstvima Bošnjaka iz Srebrenice navodi se niz primjera Orićeve bestijalnosti prema sunarodnicima - od toga da je u zaštićenoj enklavi UN razvio švercerski biznis do brojnih ubistava nepodobnih Bošnjaka i silovanja bošnjačkih žena.

U svjedočenju koje je Šaha Čohadarević iz Konjević Polja dala vojnim istražnim organima takozvane Armije BiH u Tuzli 1995. godine, nakon što je Vojska Republike Srpske oslobodila Srebrenicu, navodi se da je Orić bio "glavna ličnost po svim pitanjima u tom gradu".

"Naser Orić bio je poznat po tome što je odvodio djevojke i žene iz Srebrenice po svom izboru i neke od njih silovao, a znam za slučaj jedne lijepe djevojke po imenu Zlata, iz Kamenice kod Zvornika, koju je Naser silovao", navela je Čohadarevićeva.

U strogo povjerljivom dokumentu Uprave službe vojne bezbjednosti pri Generalštabu takzvane Armije BiH, sa potpisom generala Jusufa Jašarevića, takođe se navode Orićeve kriminalne aktivnosti.

"Prema svjedočenju Huse Salihovića i Fahrudina Alića, Orić je silovao izvjesnu djevojku Beharu, kćerku Rifata iz Boljevice, a takođe je planirao ubistvo Ibrana Mustafića", zabilježio je Jašarević.

On je u ovom dokumentu naveo da je Orić u svom stanu u Tuzli 1995. godine imao oko tri kilograma zlata i 500.000 njemačkih maraka.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH saopštila je juče da je beogradska kancelarija Interpola dostavila svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije Nasera Orića i Hakije Meholjića.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je ranije istragu protiv Nasera Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Podrinju.

Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i bošnjački političari Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić razgovarali su 30. januara u Predsjedništvu BiH sa Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem, Amirom Mehmedovićem, Smajom Mandžićem i Nurijom Husićem.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE