• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demonstranti: Tuzla će biti nova Ukrajina!

Demonstracije nezadovoljnih radnika tuzlanskih industrijskih giganata i građana okončani su večeras ispred zgrade kantonalne Vlade.

U neredima su povrijeđene 23 osobe , među kojima je 17 policajaca i šest građana, kažu u kantonalnom MUP-u.

Prema posljednjim informacijama, uhapšeno je 27 osoba protiv kojih će biti preduzete odgovarajuće mjere.

Protest je okončan oko 17.00 časova. Na ulicama je vidljivo pojačano prisustvo policije, koja je raspoređena na glavnim raskrsnicama nedaleko od zgrade Vlade, koja se nalazi u tuzlanskom naselju Slatina, javljaju feredalni mediji.

Nastavak demonstracija nezadovoljni Tuzlaci najavili su za sljedeću srijedu. Demonstranti su poručili da će na eventualnu upotrebu policijske sile odgovoriti istom mjerom i da će Tuzla biti nova Ukrajina.

Predstavnik radnika preduzeća "Dita" Dževad Mehmedović rekao je da neće odustati i da Vlada kantona ima njihove zahtjeve.

"Mi smo naredne srijede opet ispred Vlade", kaže Mehmedović.



Nešto manje od 2000 nezadovoljnih Tuzlaka protestovalo je danas ispred Vlade Tuzlanskog kantona zbog, kako su naveli, "kriminalnih privatizacija" mnogih firmi i neriješenih statusnih pitanja radnika.

Demonstranti među kojima su članovi sindikata, radnici, ali i studenti gađali su kamenicama zgradu kantonalne vlade i porazbijali prozore, a dio grada bio je blokiran, dok su u pojedinim ulicama gorjele zapaljene gume, kontejneri... Demonstranti su kamenjem krenuli i na policiju koja obezbjeđuje glavni ulaz zgrade, nakon čega je došlo do sukoba. Kako javlja Avaz.ba, jednoj grupi demonstranata je uspjelo da provali u zgradu Vlade, ali ih je u daljem "osvajanju" spriječila policija. 

VIDEO

Građani su ispred Vlade uzvikivali da niko neće izaći iz zgrade i da je ovo samo početak borbe građana za osnovna ljudska prava. Nadaju se da će im se i drugi građani pridružiti i na taj način poručiti da je dosta. Kako javljaju federalni mediji, u Tuzli je trenutno mirno, a jedan broj zaposlenih u Vladi napustio je radna mjesta i izašao na sporedni ulaz. Zgradu je napustio i premijer Vlade TK Sead Čaušević.

VIDEO

Predstavnik radnika "Polihema" Salih Kopić izjavio je za "Klix" da je uhapšeno 12 radnika ove firme i desetak građana koji su im se pridružili na protestima. Oni se trenutno nalaze u Policijskoj stanici Tuzla gdje čekaju na kriminalističku obradu. Kopić tvrdi kako policija nije imala razloga za ovakvu intervenciju, a odgovornim smatra šefa Specijalne jedinice MUP-a TK Dževada Koromana i ministra unutrašnjih poslova TK Zorana Teofilića.

"Kada nas puste ne slobodu neka ne misle da su nas zastrašili. Mi ćemo se nastaviti boriti", rekao je Kopić.



Od Vlade kantona radnici traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 250 evra, povezivanje radnog staža i osiguranje prava na liječenje, kao i da se "spasu firme koje se još mogu spasiti". To su radnici Dite, Polihema, Guminga i Konjuha. Protestima su se priključili i ljudi koji su dobili otkaze ili su proglašeni tehnološkim viškom u drugim poduzećima.

Vlada Tuzlanskog kantona saopštila je u međuvremenu da je svjesna problema s kojima se suočavaju radnici fabrika Dita, Konjuh i Polihem te da je, kao i do sada, spremna na dijalog.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE