• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeni protesti podrške Tuzli

Protesti u Sarajevu organizovani u znak podrške Tuzlacima su završeni oko 18.30.

Građani su se razišli, a vatrogasci stigli na mjesto događaja i pogasili zapaljene kontejnere.

Saobraćaj je normalizovan. Građani se razilaze, a ispred Doma sindikata je ostala manja grupa građana.

U Sarajevu, Zenici, Bihaću i Mostaru danas su se okupili građani, izražavajući podršku učesnicima demonstracija pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

U bolnicu Koševo su u 16:10 sati dovezena četiri policajca koja su povrijeđena nakon što je bačen suzavac. Nakon ispiranja očiju u bolnici, oni će biti pušteni kući. Pred Domom sindikata sada je stotinjak demonstranata, ispred kojih su pripadnici MUP-a KS.

Građani su se u 13 časova okupili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, uzvikujući parole "Lopovi napolje" i "Vi ste banda".

Na protestu u Sarajevu okupilo se oko 200 ljudi, a demonstranti su zgradu kantonalne vlade gađali jajima, prenosi “Avaz”.

Oko 300 Zeničana okupilo se ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona da bi pružili podršku Tuzlacima koji već drugi dan protestuju zbog obespravljenih radnika.

Demonstranti su zvižducima i povicima protiv kantonalnih vlasti i ministara izrazili svoje negodovanje, a skup osigurava veliki broj policajaca. Za sada je sve proteklo bez incidenata.

I stanovnici Bihaća su se okupili dajući podršku Tuzlacima, a zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona prvo su gađali grudvama, a zatim i jajima. Kako navode lokalni mediji, protestanti su pokušali da se probiju i u zgradu Vlade USK, ali neuspješno.

Grupa od stotinjak građana Mostara blokirala je danas saobraćaj na Španskom trgu kao znak podrške građanima Tuzle, koji protestuju pred zgradom kantonalne vlade, javlja dopisnik Srne.

Demonstranti onemogućavaju saobraćaj prema južnom dijelu grada i Titovom mostu, javlja Srna.

Policija nadgleda skup i reguliše saobraćaj.

Manja grupa građana se danas okupila na mirnim protestima i u Prijedoru, javio je Klix.ba. Desetak građana, uglavnom iz nevladinih organizacija, došli su danas pred zgradu Grada Prijedora. Prijedorčani su sa sobom nosili transparente.

U Tuzli je danas više stotina građana i nezadovoljnih radnika iz sindikalnih organizacija pet firmi, nekadašnjih giganata sa područja Tuzlanskog kantona, blokiralo saobraćajnicu u blizini kantonalne Vlade, koju su prethodno gađali kamenicama i jajima.

Tokom jučerašnjih protesta u Tuzli, koje su organizovali predstavnici sindikalnih organizacija nekadašnjih privrednih giganata, zatim "Fejsbuk" grupa "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra" i predstavnici Udruženja nezaposlenih Tuzlanskog kantona, privedeno je 27 lica, a povrijeđeno 17 policajaca i osam građana.

Pet privedenih zadržano je u pritvoru. Oštećeno je 11 automobila i pričinjena veća materijalna šteta na zgradi Vlade Tuzlanskog kantona kao i okolnim objektima.

(MONDO/Agencije, Foto: Avaz.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE