• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prelević: Potjernica neozbiljna

Interpolova potjernica, koju je raspisala Hrvatska za generalom VRS Manojlom Milovanovićem, neozbiljna je, ocijenio Božo Prelević.

Prema riječima ovog stručnjaka za policijska pitanja iz Beograda, praktično je nemoguće dokazivati ko je imao kakvu namjeru u toku oružanih dejstava, i to u slučaju bez smrtnog ishoda.

Prelević je istakao da bi u Milovanovićevom slučaju to bio prvi put da bi neko odgovarao za događaj u kojem nema smrtnog ishoda i za nekakvu namjeru koju je potpuno nemoguće dokazati.

"To je poprilično neozbiljno, ako je tako kako je general Milovanović rekao. I ako je neko u Interpolu odbacio 400–500 potjernica, onda to dovoljno govori o kvalitetu tih nekakvih dokaza", rekao je Prelević sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da države često Interpolove potjernice koriste u političke svrhe.

Prema njegovim riječima, ako postoji sporazum između BiH i Hrvatske o uručivanju krivičnih predmeta, onda taj predmet može biti dostavljen nadležnom sudu u BiH koji bi pokrenuo taj postupak.

Prelević je rekao da se to isto može desiti i sa Naserom Orićem, u čijem je predmetu vrlo jasno šta se desilo, kad se desilo, ko je komandovao i da bi se, ako bi mu u nekom od nadležnih sudova u BiH sudio profesionalac, u tako otvorenom postupku vidjela i nečija odgovornost.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić istakao je da nije slučajno da je aktivirana potjernica za generalom Milovanovićem u isto vrijeme kada je raspisana i za Orića, jer je pravosuđe u BiH političko.

"Ono je pod snažnim pritiskom centara moći koji ovde žele da izazovu i uključe nove političke procese i zato su te igre u vezi sa pravosuđem. Upravo sad pravosuđe ulazi u takve probleme", istakao je Kalabić.

Prema njegovim riječima, takvo stanje ne može se više izdržati i posljednji je trenutak za reagovanje Republike Srpske i Narodne skupštine Srpske, jer je "ovo drastična situacija koja se na bezobrazan način pravda time da se ne treba miješati u pravosuđe".

Kalabić je istakao da je apsurdna situacija da jedan čestit general kao Milovanović treba da bude uhapšen i odgovara, iako nije stupio na teritoriju Hrvatske, dok su iza Orića ostali veoma krvavi tragovi.

On je ocijenio da je u institucijama BiH nastala apsolutna konfuzija kada je riječ o ovim pitanjima, kao i da se prvo gleda da li je riječ o Srbinu ili Bošnjaku, te da postoji simptomatična situacija u vezi sa teškom zloupotrebom pozicije Interpola.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske pukovnik Miko Škorić rekao je da je interesantno što je informacija o potjernici za Orićem veoma brzo izašla u javnost, a dosta kasno o potjernici za Milovanovićem, te da to govori o tome kako funkcionišu institucije na nivou BiH.

"Očigledno je da je ona druga strana u tim institucijama instalirala ljude koje vode dobro računa o tome šta se događa i zato je Orić dobio informaciju prije nego je i Srbija izvršila svoju namjeru upućivanja potjernice u Lion", konstatovao je Škorić.

On je istakao da se to "na terenu" dešava svih poratnih 18-19 godina, te upitao "da li to ide i nama na adresu, jer možda nešto ne radimo dobro".

General Milovanović rekao je da je skoro prije godinu dana bio pozvan u Okružni sud na osnovu zamolbe hrvatskog Županijskog suda zbog granate koja je ispaljena u okolini sela Čicevice i koja je, kako tumači hrvatska strana, promašila cilj i nije prouzrokovala nikakvu štetu.

Prema njegovim riječima, šest osoba je, navodno, uključeno u taj slučaj.

General Milovanović je rekao da je uoči puta u Beograd u januaru dobio poziv kojim je upozoren da je Hrvatska pripremila više od 1.500 potjernica, od kojih je 500 Interpol odbacio, te da je moguće da se njegovo ime nalazi u preostalim potjernicama.

(Srna, foto: Medija centar Beograd)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE