• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uklonjena potjernica za Milovanovićem

Uklonjena je potjernica za bivšim generalom Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dobilo je odgovor od Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu da je uklonjena potjernica za bivšim generalom Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem i da je BiH dat rok do 24. februara da iznese svoj stav o navedenoj potjernici, rekla je Srni portparol MUP-a Mirna Šoja.

Iz Interpola su naveli da, ukoliko BiH ne uloži protest, nakon isteka toga roka, odnosno do 24. februara, potjernica stupa na snagu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić juče je rekao novinarima da je MUP Srpske uputio dopis Direkciji za koordinaciju policijskih tijela da se hitno obrati Generalnoj skupštini Interpola u Lionu, da postupi po rezoluciji koja je donesena 2010. godine, kojom se ostavlja mogućnost državi čiji se državljanin nalazi na toj potjernici, da se, ukoliko postoje elementi, uputi protest za podizanje potjernice, odnosno da se ona stavi van snage.

Hrvatska je 7. januara, na pravoslavni Božić, raspisala međunarodnu Interpolovu potjernicu za Milovanovićem za ratni zločin.

Damir Arnaut, savjetnik ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića, jučer je izjavio da nije jasno po kojem je osnovu Interpol u Lionu raspisao crvenu potjernicu za Milovanovićem.

"Interpol nikad nije dostavio zahtjev za određivanje BiH o raspisivanju crvene potjernice u skladu sa rezolucijom iz Dohe. Rezolucija Interpola iz Dohe iz 2010. godine jasno kaže da će crvene potjernice biti raspisane u slučajevima genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, osim ako se tome usprotivi država čiji je državljanin lice za kojim je raspisana potjernica", pojasnio je Arnaut.

Manojlo Milovanović je general-pukovnik bivše Vojske Republike Srpske u penziji, a do početka raspada Jugoslavije je bio oficir Jugoslovenske narodne armije.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske. Bio je ministar u Ministarstvu odbrane Republike Srpske od 29. januara 1998. do 1999. godine.

Član je Senata Republike Srpske od 2009. godine i živi u Banjaluci.

RADMANOVIĆ ZATRAŽIO HITNU SJEDNICU PREDSJEDNIŠTVA

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović zatražio je danas hitnu sjednicu Predsjedništva na kojoj bi bila samo jedna tačka dnevnog reda - status potjernice protiv generala Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića, saznaje Srna.

Prema raspoloživim podacima koje su u opticaju, ističu rokovi za reakciju BiH u ovom predmetu, rečeno je Srni u kabinetu srpskog člana Predsjedništva.

Radmanović je juče uputio pismo ministru pravde BiH Bariši Čolaku i direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzi Selimoviću, u kojem je zatražio da mu hitno dostave sve informacije u vezi statusa potjernice Hrvatske za generalom VRS Manojlom Milovanovićem.

(MONDO/Agencije, foto: Kurir)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE