• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plaćamo najveće doprinose u regionu

Doprinosi koje jedan zaposleni radnik u Bosni i Hercegovini uplaćuje državi među navišima su u svijetu.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 19. mjestu od 114 zemalja obuhvaćenih istraživanjem globalne revizorske mreže KPMG, po visini radničkih doprinosa.

Svaki zaposleni radnik u našoj zemlji plaća 31 posto doprinosa na plaću. Ukoliko uzmemu prosječnu prošlogodišnju plaću u BiH koja se kreće oko 830 KM, za doprinose vam se odbija približno 260 KM, piše Klix.ba.

Kada na ovu cifru dodate još 41,5 posto koje uplaćuje vaš poslodavac, onda dođete do nevjerovatne cifre. Poređenja radi, radnik u Hrvatskoj plaća 19,5 a u Srbiji samo sedam posto.

"Najveći problem vezano za doprinose je to što zaposleni nisu uopšte svjesni da se ovo njemu pripisuje na teret. Nama je cilj da pozovemo akademsku zajednicu na raspravu o opravdanosti takvog izdvajanja, da pozovemo vanbudžetske fondove na veću efikasnost i vlasti da više urade na zapošljavanju velikog broja nezaposlenih kako bi se poreska osnovica proširila što bi za posljedicu imalo eventualna smanjenja stope doprinosa kako bi se radnici olakšali", kaže za Klix.ba Damir Mehmedbašić, finansijski analitičar i direktor Centra za zastupanje građanskih interesa.

Sistem doprinosa sastoji se od obaveznog penzionog osiguranja, obaveznog zdravstvenog osiguranja i osiguranja u slučaju nezaposlenosti.

Od 114 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, najmanja stopa doprinosa je u Španiji i ona iznosi 3,3 posto.

(MONDO, foto: Klix)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE