• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimir: Nemam kontakt sa policijom

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u izjavi "Al Džaziri" potvrdio da su organi vlasti izgubili kontrolu u tom entitetu.

Nije u kontaktu sa najbližim saradnicima. "Zvuči čudno, ali to je naša realnost".

Scene nemira i protesta u Federaciji BiH obišle su u petak cijeli svijet. Demonstranti su zavladali ulicama nekoliko gradova, a najdramatičnije je u Tuzli i Mostaru.

Tuzlanska policija povukla se pred demonstrantima, nespremna za sukob sa značajno brojnijim građanima, okupljenih zbog teške političke, ekonomske i socijalne situacije.

U izjavi za "Al Džaziru", predsjednik Federacije Živko Budimir rekao je da je upoznat sa nasilnom situacijom u Mostaru i Tuzli.

"Znam šta se događa i iz toga ne može proizići ništa dobro u Bosni i Hercegovini", rekao je on.

Na pitanje da li je u stanju da kontroliše situaciju, odgovorio je odrično.

"Nažalost, u kontaktu sam sa svojim dopredsjednicima, ali nisam u kontaktu sa federalnom upravom policije, ne mogu ih dobiti, kao ni premijera vlade Federacije. Zvuči čudno da ne mogu sa njima stupiti u kontakt, ali to je realnost u kojoj živimo... Ne želim reći da me bojkotuju".

"Ovo zaista nije način na koji se može i na koji bi trebalo djelovati u ovim trenucima. Apelujem da se prestane koristiti sila. Ako je to bio način da skrenu pažnju svih institucija da je vrijeme za reakciju - postigli su cilj i trebalo bi prekinuti sa bilo kojim oblikom nasilja. I pripadnici policije su stanovnici BiH", dodao je on.

Ko je odgovoran za današnju situaciju u Federaciji?

"Nema političara koji može reći da nije odgovoran, ali nivoi odgovornosti sigurno nisu isti".

Koji su njegovi sljedeći koraci?

"Trenutno nemam mogućnosti kojima mogu da izdam bilo kakav nalog članovima Vlade ili pripadnicima Federalne uprave policije".

Na pitanje ko može da zaustavi nerede u Federaciji, Budimir je odgovorio pozivanjem na svijest demonstranata.

"Oni koji su počeli ovo mogu i zaustaviti. Pozivam ih da se zaustave. Računam na njihovu svijest jer se ovim neće postići cilj".

Na pitanje da li će podnijeti ostavku, rekao je da će to uraditi ako većina podnese takav zahtjev.

"Kako ćete vojskom pred svoj narod?"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će predložiti sazivanje vanredne sjednice tročlanog šefa države i negirao mogućnost izvođenja vojske na ulice.

"Kako ćete angažovati vojsku protiv svojih građana", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je, međutim, nagovijestio mogućnost da se preostala dva člana Predsjedništva Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović ne odazovu pozivu za vanrednu sjednicu Predsjedništva države.

"Mi smo krivi zbog svega", rekao je Komšić za Federalnu TV dodavši da vlast uvijek mora da funkconiše, "ova ili neka druga".

On je upozorio da problem zbog kojih su izbili protesti ne traju tri dana već da su oni dugogodišnji i da su sada samo eskalirali.

Komšić je za novonastalu situaciju okrivio političare koji, kako je rekao, ne mogu da izađu pred građane.

Smatra da je već prvog dana trebalo razgovarati sa radnicima i građanima Tuzle, umjesto što je, kako je rekao, upotrebljena sila.

"Federacija BiH apsolutno nesređena sredina"

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da podržava pravo građana da izraze svoj stav, ali da ne podržava aktivnosti koje bi trebalo da posluže za prelivanje krize iz Federacije BiH u RS.

Ona je ocijenila da Federacija BiH "apsolutno nesređena sredina", dok je RS uređeno društvo.

"Vidjela sam sinoć pozive upućene građanima RS da se solidarišu sa građanima Federacije BiH i u prilici sam da se solidarišem sa raznim građanima na planeti, čak i kada treba sa građanima Federacije BiH u brojnim važnim pitanjima, ali nikada ako je riječ o 'izvozu' određene kvazi-revolucije ili nereda sa teritorije jednog entiteta na drugi", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, više godina postoje pokušaji da se određena nezadovoljstva i neprilike iz Federacije BiH "izvezu" u RS.

Ona je poručila da od građana RS "očekuje da ne nasjedaju na takve trikove".

"Kada je riječ o izražavanju mišljenja, stava, zadovoljstva ili nezadovoljstva, uvijek ih pozivam da budu pravi demokratski građani u pravom demokratskom društvu", rekla je premijerka RS.

U Banjaluci je danas održana mirna protestna šetnja u znak podrške građanima Tuzle, koji već tri dana protestuju protiv tamošnje vlasti.

(MONDO, Foto: Tanjug AP Amel Emric)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE