• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Omladina čisti gradove u FBiH

Nakon jučerašnjih nemirnih scena iz Sarajeva, Mostara i Tuzle, danas je drugačija slika...

Naime, kako za radiosarajevo.ba javlja nekolicina čitatelja, "neki novi klinci" danas samoinicijativno čiste okolinu zgrada Predsjedništva, Kantona i Opštine Centar.

Istovremeno je objavljen poziv i za Tuzlu, da se danas od 13h mirnim okupljanjem dođe i očisti nered. Poruka je: "mi čistimo svoj nered, vi svoj"...

Pristižu i informacije i iz Zenice da je jutros 50-tak građana samoinicijativno počelo čistiti svoj grad.

Nevjerovatan haos na zeničkim ulicama donio je totalni nered, neuredne ulice, trgove i korita rijeka. Ponovno je jedna neformalana grupa, preko društvene mreže, pozvala sve građane Zenice da izađu na ulice, ali ovaj put da očiste svoj grad od smeća i stakla.

Grupa, koja se odaziva na ime, "Očistimo ulice Zenice" poziva Zeničane da očiste svoj dio asfalta, da pokupe dio tuđih ili svojih izljeva gnjeva u kojem je masa neodgovorno uništila dio svog grada, razbijajući, paleći, napadajući policiju, i likujući pobjedi huliganizma u kojem se najveće zlo broji sa osamdesetak povrijeđenih sugrađana, s obje strane barikade.

Grupa "Očistimo ulice Zenice" ističe u svom pozivu da osuđuju "uništavanje našeg grada od strane vandala".

"Svako ko se barem trunku osjeća kao građanin Zenice, shvatit će o čemu je riječ! Ulice Zenice, saobraćajni znakovi, sadnice, ulična rasvjeta i ostalo nisu krivi apsolutno ni za šta u ovoj državi. Budući da će se sigurno pojaviti neki filozofi koji će reći da je vlast dužna to uraditi, napominjemo da je Vlada ZDK podnijela kolektivnu ostavku! Dužnost svakog iole osviještenog građanina jeste učiniti i pomoći da nam grad ne liči na okolne zaseoke, jer su dotični vandali naučili biti u takvom okruženju pa ga danas napravili takvim", naslovljeno je u pozivu građanima, na koji se već prijavila veća grupa mladih.

Sarajlije ogorčene zbog paljenja zgrada

Stanovnici Sarajeva su ogorčeni zbog paljenja zgrada Predsedništva i Kantona Sarajevo tokom jučerašnjih nasilnih protesta. Oni sa nevjericom jutros obilaze zapaljenja zdanja.

U izjavama izvještaču Tanjuga kažu da podržavaju mirne proteste ali osuđuju uništavanje objekata.

"Ovo nije nikakvo rješenje. To je sramota. Podržavam mirne proteste. Narod je stvarno ogorčen i trpi. Živim u centru i vjerujte da ne mogu da prepoznam grad. Plakala bih", reakcija je jedne srednjovječne Sarajke koja je jutros obišla zapaljene objekte.

Ona je kazala da treba mirnim putem rješavati probleme.

"Malo nam je uništeno. Ko će ovo popraviti. Treba mi da obnavljamo. Oni nisu ništa dobili time. Neće dobiti posao time", naglasio je u izjavi Tanjugu sredovječni Sarajlija koji je prolazio ulicom Maršala Tita, gdje su divljali demonstranti i lomili sve pred sobom.

On je, takođe, ocijenio da je divljanje u centru grada katastrofalno i žalosno.

"Narod je nezaposlen, nemaju šta da jedu i došlo im je kako se kaže 'pet do dvaneaest', ali uništavanje objekata nije način protesta. Treba promijeniti vlast koja je nesposobna, ali ne nasrnuti na objekte", istakao je on, dodajući da sada građani Sarajeva sami treba da saniraju štetu, upitavši ujedno –odakle?.

Jedan mlađi Sarajlija ocijenio je da paljenje pokazuje kućno vaspitanje balavaca koji su to uradili.

"Protestovanje je jedna stvar i to podržavam. Ako je trebalo vladu smijeniti za to postoje načini. Katastrofa je uništavati. To su djeca od oko 16 godina koji se sada hvale slikama na Facebooku", ogorčeno je konstatovao.

U Sarajevu je jutros mirno, oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsjedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće rade na saniranju posljedica jučerašnjih protesta, a gradski saobraćaj je u funkciji.

VIDEO

Na zgradi Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH pričinjena je velika šteta u požaru koji su tokom protesta zapalili demonstranti. Izgorjelo je i nekoliko vozila, javlja Fena.

Više od 15 sati trebalo je sarajevskim vatrogascima da lokalizuju požare u zgradama Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo.

Kako navodi Klix.ba nadljudskim naporima i bez adekvatne opreme, njih 48 uspjelo je da spasi ono što se moglo spasiti.

Svi aparati za gašenje sarajevskih vatrogasaca jutros su prazni i ukoliko danas izbije požar negdje u glavnom gradu, pitanje je kako će biti ugašen i kojim sredstvima.

Kada je zapaljena zgrada Vlade Kantona Sarajevo, dobili su dojavu da se u zgradi, na drugom spratu, nalazi nekoliko osoba u stanju šoka i bez izlaza. Brzom intervencijom uspjeli su da izvuku dva muškarca i četiri žene. U zgradi Predsedništva BiH jedno su zatekli predsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu.

"Vatrogasci su žrtvovali svoje živote", kaže zamjenik komandanta Profesionalne vatrogasne brigade KS-a Omer Šetić za Klix.ba.

"Imali smo 14 vozila i 48 vatrogasaca gdje spadaju i dobrovoljci. Podijelili smo se, jedni su gasili vatru na Predsjedništvu dok su drugi bili raspoređeni na zgradu Vlade KS.

Prvi požar je ugašen nekad iza ponoći dok požar na zgradi Vlade KS još uvijek tinja na jednom mjestu i ubrzo ćemo ga ugasiti. Bez obzira na to, tu ćemo ostati cijeli dan i postaviti vatrogasne straže. Nažalost, imali smo problema jer smo u deficitu sa vozilima za rad na visini tako da su nam u ispomoć stigla vozila Parka koja služe za sječu visokih stabala kako bismo mogli gasiti požar", dodaje Šetić.

Kako kaže, policajci su im se priključili u gašenju požara u zgradi Predsjedništva BiH.

"Evo sada ljudi pokušavaju ući u zgradu i mi ih spriječavamo. Govore da su službenici, ali u ovakvim situacijama imate onih koji koriste priliku da pljačkaju tako da je angažovana policija", dodaje Šetić.

Sve ovo podsjetilo ga je na 1992. godinu kad je gasio požare na obje zgrade.

"Ovo me više boli jer su ih zapalili 'naši' ljudi. Kad je te godine zapaljeno Predsjedništvo, gorjelo je od strane Trebevića. Ovaj put zgrada je gorjela sa svih strana", kaže sagovornik Klix.ba.

Šteta od požara u Tuzli je ogromna, izgorjela je nova šalter sala, u zgradi Vlade izgorjelo je nekoliko spratova, a kancelarije koje vatra nije zahvatila su apsolutno neuslovne za rad, prenose federalni mediji.

Tokom noći situacija se smirila i u ostalim gradovima Federacije BiH u kojima su juče izbili neredi.

Oduzeto 12 kilograma spida

Sarajevska policija oduzela je tokom održavanja protesta u tom gradu 12 kilograma droge "spid", koju su neki pokušali da "rasturaju", a tokom protesta privedeno je ukupno 37 izgrednika, od čega šest maloljetnih lica, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

"Pričinjena je velika šteta na policijskoj opremi koji su nosili policajci, dok su izgorjela tri službena vozila MUP-a Kantona Sarajevo ", naveo je Nefić.

U protestima povrijeđeno 219 osoba

U jučerašnjim nasilnim protestima u više gradova BiH povrijeđeno je 219 osoba, među kojima više od 100 policajaca.

Pozivajući se na posljednje podatke iz medicinskih ustanova, Al Džazira je prenijela da je u sarajevskim zdravstvenim ustanovama zbrinuto 156 osoba, među kojima 90 policajaca i 66 civila.

U Tuzli su povrijeđene 23 osobe, od kojih su 12 policajci, dok je u Zenici u bolnicu primljeno 40 osoba.

Protesti su počeli u srijedu u Tuzli zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja, a potom se proširili na druge gradove i prerasli u nasilne nerede.

(MONDO, Foto: Nemanja Jovanović/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE