• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadović: Majkićeva tjera inat

Polemika oko prijedloga zakona o graničnoj i kontroli kretanja naoružanja na relaciji Sadović-Majkićeva!

 Sadović: Majkićeva tjera inat  Izvor: MONDO

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Tarik Sadović demantovao je "dezinformacije koje u posljednje vrijeme plasira'' zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić o prijedlozima zakona o graničnoj kontroli i zakona o kontroli kretanja naoružanja i opreme.

"Demantujem sve navode koje Majkićeva iznosi u medijima. Ova dva zakona, uz prijedloge zakona o oružju i zakona o prevozu opasnih materija, uslovi su iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Ovdje nije riječ ni o kakvom prenosu nadležnosti", rekao je Sadović.

Naveo je da je Savjet ministara BiH, u kojem sjede i tri ministra iz iste stranke iz koje je i Majkićeva, na 67 sjednici jednoglasno utvrdio mišljenje o amandmanima na prijedloge ova dva zakona.

"U Savjetu ministara BiH postignuti su dobri kompromisi i niko ne treba da ganja inate", poručio je Sadović.

Majkićeva je ranije rekla da svi zakoni kojima je predviđen prenos nadležnosti i koji se u parlamentu BiH guraju na usvajanje bilo kroz prioritet evropskog partnerstva ili kroz zakone koje treba donijeti za dobijanje bezviznog režima, neće dobiti podršku poslanika iz Srpske.

Majkićeva tvrdi da su srpski poslanici u parlamentu BiH sedam mjeseci pokušavali da ubijede Sadovića da povuče zakon o graničnoj kontroli i zakon o prometu oružja i vojne opreme koji su predstavljali isključivo prenos nadležnosti, što on nije htio da učini zbog čega su srpski poslanici bili primorani da zakone obore u parlamentarnoj proceduri.

Komentarišući akciju hapšenja državljana afroazijskog porijekla koji ilegalno borave u BiH, Sadović je istakao da su agencije za provođenje zakona imale zakonski osnov za to.

"Ja sam ministar bezbjednosti i po hijerarhiji meni su odgovorni direktori agencija - Granične policije, Službe za strance i Sipe i smatram da njihovi čelni ljudi trebaju da imaju i političkog osjećaja i odgovornosti da o određenim istragama koje mogu da proizvedu značajnije posljedice na ukupnu bezbjednosnu situaciju u BiH na vrijeme obavijeste svoga pretpostavljenog", rekao je Sadović, koji nije želio da komentariše svoju polemiku sa direktorom Službe za poslove sa strancima Draganom Mektićem.

Govoreći o slučaju Ante Jelavića koji je prešao granicu Hrvatske i BiH bez znanja Granične policije BiH, Sadović je istakao da se to može i da se svakodnevno dešava i u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, SAD i drugim zemljama.

"U Kaliforniji su mi rekli da imaju od 10 do 15 miliona ilegalnih imigranata", naveo je Sadović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se dogodilo da je Jelavić prelazio granicu BiH to je pitanje za domaće agencije za provođenje zakona.

"Agencije koje vode istragu o tom slučaju trebaju da otkriju na koji način je prešao granicu, na kojem mjestu, u koje vrijeme i da li su, eventualno, određeni granični policajci bili u dosluhu sa njim ili sa nekim od njegovih otmičara", pojasnio je Sadović i dodao da je Jelavić istovremeno prešao i granicu koju kontroliše granična policija Hrvatske, koja uskoro treba da uđe u EU.

Sadović je naglasio da ne osjeća nikakve pritiske da podnese ostavku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE