• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska je nesigurna u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se BiH pokazala kao nesigurno mjesto za Srpsku.

Dodik je dodao da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH rade u uslovima izrazitih pritisaka i da je narušena bezbjednost njihovog rada.

On je naveo da, bez obzira na to, treba nastaviti sa radom u institucijama, kako bi se sačuvao ustavni poredak BiH.

"BiH je u izrazitoj krizi, isključivo generisanoj iz Federacije BiH (FBiH), koja je nastala upornim kršenjem Dejtonskog sporazuma. BiH može da bude jedino državna zajednica sastavljena od dva entiteta i ni u kojim uslovima ne može da se ojača njena centralizacija", poručio je Dodik danas nakon sastanka sa predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Predsjednik Srpske pojasnio je novinarima da je ovaj sastanak sazvan da bi se razmotrila situacija nastala nakon pokretanja istrage protiv Nasera Orića i drugih zbog zločina nad Srbima, ali i zbog aktuelne situacije u FBiH.

Dodik je poručio da je Srpska jedinstvena u očuvanju ustavnog poretka, svojih institucija i svoje samoodrživosti.

Predsjednik Srpske naglasio je da su blokada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i nemiri u FBiH dio jedinstvenog projekta stvaranja destabilizacije, koja bi trebalo da dovede do novog ustavnog uređenja BiH ili privlačenja interesa međunarodne zajednice, koja bu u interesu Bošnjaka trebalo da uspostavi novu BiH.

"Događaji u Federaciji BiH imaju političku pozadinu i vođeni su od centara moći iz FBiH. Pokušaji da se ti nemiri prebace u Srpsku su vidljivi, ali Srpska je spremna da se suprotstavi bilo kakvom nasilju i `uvozu` nemira iz FBiH", poručio je Dodik.

On je napomenuo da Policija Republike Srpske neće dozvoliti "uvoz" nereda u Srpsku, da je odlučna da spriječi rušenje zgrada i institucija Republike, te da neće oklijevati da spriječi nasilje bilo koje vrste.

"Građani Srpske mogu biti sigurni u stabilnost i mir u Republici, oni su opredijeljeni za Republiku Srpsku i nisu spremni da prihvate bilo kakve uvezene revolucije, a pogotovo ne iz Federacije BiH", rekao je Dodik.

Dodik je, nakon današnjeg sastanka sa srpskim predstavnicima u institucijama BiH, istakao da su svi učesnici izrazili nezadovoljstvo radom institucija BiH za provođenje zakona, koji se tiču ratnih zločina nad Srbima.

"Činjenica da Tužilaštvo BiH godinama opstruiše istrage zločina nad Srbima govori da je riječ o permanentom iznošenju političkog stava da treba stvoriti sliku o krivici samo jednog naroda, a za to se može navesti nekoliko primjera, od slučaja `Dudakovića` do posljednjeg slučaja `Orića", naveo je Dodik.

On je napomenuo da je Orić prema presudi Haškog tribunala oslobođen komandne odgovornosti, ali ne i odgovornosti za zločin koji je lično počinio. "Presuda u Hagu čak upućuje na njegovu moguću odgovornost u tom slučaju", rekao je Dodik.

Učesnici sastanka osudili su i podršku političkih lidera osumnjičenima za ratne zločine nad Srbima. "Smatramo da je to akt protivan pomirenju, protiv pravde, urušava princip da zločinci moraju da odgovaraju i urušava potpuno povjerenje u institucije BiH", zaključio je Dodik.

Sastanku sa Dodikom prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, ministar finansija BiH Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i drugi predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Na sastanku su bili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, predsjednik Vlade Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić i ministar pravde Gorana Zlatković.

Između ostalih, današnjem sastanku su prisustvovali i predsjednici DNS-a i Socijalističke partije, Marko Pavić i Petar Đokić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE