• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selimović podnio ostavku

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović najavio da će podnijeti ostavku na ovu funkciju.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović najavio je danas da će podnijeti ostavku na ovu funkciju, jer u aktuelnim uslovima stalnih tenzija ne može garantovati bezbjednost članovima Predsjedništva BiH i zaposlenima u toj instituciji.
Selimović je na konferenciji za novinare rekao da će pisanim putem obavijestiti Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH da podnosi ostavku.

On je dodao da će obavljati dužnost direktora Direkcije sve dok se formalno ne stvore uslovi da neko drugi preuzme tu funkciju. Selimović je izjavio da policija ima informacije da će pojedinci i određene grupe u narednim danima pokušati da zloupotrijebe mirne proteste i da pozivaju na devastaciju zgrada kantonalnih, entitetskih i institucija BiH, što može da ima dramatične razmjere, a ne vodi nigdje.

"Da li možemo doći u situaciju da nam se strane ambasade počnu zatvarati", zapitao je Selimović i pozvao međunarodne predstavnike u BiH da procijene da li je potrebno angažovati pojačane snage međunarodne vojne misije u BiH.

Selimović je rekao da ne može preuzeti krivicu za razvoj dešavanja ispred Predsjedništva BiH 7. februara, ocijenivši da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dala maksimalan doprinos i stavile sve kapacitete da dođe do stabilizacije stanja.

"Već tri godine sa ostalim policijskim tijelima u BiH mi pokušavamo da dođemo do saglasnosti o međusobnoj koordinaciji, komunikaciji u kriznim situacijama. Po zakonu sve policijske agencije su obavezne da pomognu Direkciji u ovakvim situacijama, ali ako to ne učine, nisu propisane sankcije, niti Direkcija može da se postavi naredbodavno", istakao je Selimović.

Selmiović je istakao da je u izgredima oko zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo povrijeđeno oko 40 pripadnika Direkcije.

"Kamioni kamenja su bačeni na policiju, demonstranti su u jednom trenutku probili policijski kordon, deset minuta su bili u zgradi Predsjedništva BiH, nakon čega su dislocirani. Dvije prostorije u zgradi su s vana kasnije zapaljene", naveo je Selimović i dodao da je Direkcija imala maksimalno dobru saradnju sa MUP-om Kantona Sarajevo, kao i podršku Federalne uprave policije.

Selimović je apelovao na sve da pokažu suzdržanost od dalje destabilizacije zemlje, a nadležne organe u BiH da daju podršku policiji.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE