• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikšić: Moja ostavka nije rješenje

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić izjavio da neće podnijeti ostavku, uprkos ultimatumu građana na protestima.

"Uz svo dužno poštovanje prema stavovima i nezadovoljstvu građana, smatram da bi moje povlačenje dovelo do paralize u radu institucija", izjavio je Nikšić, koji je gostovao u Dnevniku Federalne TV.

Demonstranti u Sarajevu su se razišli oko 20 časova. Dogovorili su se da nastave s protestima sutra, a početak je zakazan za 12 sati. Plan je, kako su rekli predstavnici demonstranata, da kao i danas protesti počnu ispred Predsjedništva BiH, te da se nastave pred zgradom Vlade Federacije BiH. Zahtjevi ostaju isti - ostavka premijera Nermina Nikšića i kompletne Federalne vlade.

Avazu je rečeno da će se sutrašnjim protestima priključiti i radnici GRAS-a.

Demonstranti u Sarajevu iznijeli su večeras zahtjeve među kojima je ostavka zvaničnika na svim nivoima vlasti i pokretanje istraga o porijeklu imovine svih koji obavljaju javne funkcije.

Na pitanje šta će biti ukoliko vlada ne podnese ostavku, predstavnik demonstranata koji se nije želio predstaviti rekao je da će držati u blokadi centar Sarajeva sve dok Federalna vlada ne podnese ostavku.

Demonstranti su zatražili eliminaciju nepotizma i korupcije, te nepreduzimanja bilo kakvih mjera kojima bi bile ograničene demonstracije.

"Sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni, ne povlačimo se sa ulica. Pozivamo sve građane da izađu i bore se za bolje sutra", ističe se u proglasu koji je podijeljen među demonstrantima.

Predsjednik FBiH Živko Budimir kazao je uz ostalo kako je, prije odstupanja aktuelne vlasti, važno osigurati procedure kojima će biti izabrana nova vlast.

"Kada je u pitanju promjena vlasti, svi smo mi spremni odstupiti sa pozicija na kojima jesmo. No, ono što je također potrebno jeste utvrditi procedure kojima će biti izabrana nova vlast. Apelujem i na one koji se nalaze u zakonodavnoj vlasti da prihvate realnost koja jeste i da krenemo u procese koji će omogućiti vanredne izbore u FBiH. Svima nam je ovo jasna poruka da narod želi promjene. Jedan zakon, koji je formalnost, ne smije biti prepreka za promjene koje bi trebale uslijediti voljom naroda. Ali to treba biti urađeno na način koji će biti demokratski i funkcionalnost institucija ne smije biti dovedena u pitanje", kazao je Budimir za Anadoliju.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić (SDP BiH) odbio je danas dati ostavku. Demonstranti kažu da Vlada FBiH nije pristala ni na jedan njihov zahtjev.

Zgradu Vlade FBiH su prethodno napustili svi zaposleni, a čuvaju je pripadnici specijalne jedinice federalnog MUP-a, koji nose štitove i kacige.

Protest u Sarajevu danas je počeo oko 13.00 časova, kada je nekoliko stotina građana blokiralo saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva BiH, zahtijevajući ostavku Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada FBiH, koja je u stalnom zasjedanju,pozvala je danas na smirivanje tenzija, prestanak nasilja i otpočinjanje dijaloga.

Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo smatra da je "neko htio da manipuliše" demonstrantima, koji od petka protestuju ispred Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo.

Kebo je, uoči sastanka sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, izrazio uvjerenje da je moguće riješiti aktuelne probleme.

Mediji u FBiH prenose da su pojedini ministri u Vladi FBiH počeli da napuštaju zgradu Vlade iznoseći arhivu i računare. 

Zaposleni u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu napustili su ovu zgradu iz bezbjednosnih razloga, izjavio je Srni sekretar Predstavničkog doma parlamenta BiH Dragoljub Reljić.

"Odluka Kolegijuma Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH bila je da napustimo zgradu, mada su neki bili drugačijeg mišljenja", rekao je Reljić.

On je naveo da je činjenica da situacija nije bila takva da bi se moglo normalno raditi, te da je veliki broj policajaca bio ispred zgrade, dok je u garaži zgrade bilo nekoliko desetina specijalaca pod punom opremom.

Zaposleni su napustili zgradu zajedničkih institucija BiH oko 11.30 časova.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

U Brčkom su protesti oko 16:30 sati završeni. Najavljen nastavak protesta sutra u 12 ispred zgrade Vlade. Ostaju pri svom zahtjevu, traže ostavku gradonačenika i kompletne Vlade.

Nakon što je u Brčkom intervenirala specijalna policija da bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu Vlade, okupljeni građani pozvali su na izbjegavanje sukoba. Opet su tražili od gradonačelnika Domića da se izjasni o njihovim zahtjevima za smjenu Vlade.

Stotinjak demonstranata pokušalo je danas u više navrata da uđe u zgradu Vlade u Brčkom, u čemu ih je spriječila Jedinica policije za podršku i pripadnici Jedinice opšte policije, javlja dopisnik Srne sa lica mjesta.

Organizator protesta Zoran Bogdanović pomoću megafona davao je komandu demonstrantima da svakih pet minuta istupe naprijed po jedan korak prema ulazu u zgradu.

Pokušaj ulaska demonstranata u zgradu Vlade uslijedio je nakon što su zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta, nakon puna dva časa stajanja pred demonstrantima odlučili da se povuku, odbivši da podnesu ostavke, kako je od njih zahtijevala nekolicina demonstranata.

Prilikom sprječavanja demonstranata da uđu u zgradu niko nije povrijeđen.

Pokušavajući da se obrati demonstrantima, gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je da "aktuelna Vlada djeluje tek nešto više od godinu dana i da ima namjeru da se suprotstavi kriminalu i korupciji, te da poboljša položaj mladih u distriktu".

Domić je istakao da se vlast može mijenjati isključivo u skladu sa zakonom, jer je ona na izborima dobila povjerenje građana Brčko distrikta.

Policija u Brčkom nema saznanja da je iz Federacije BiH upućeno nekoliko autobusa sa ljudima koji bi dali podršku brčanskim demonstrantima, izjavio je danas Srni portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić.

On je demantovao informaciju da je Policija u distriktu zatražila podršku od pripadnika Centra javne bezbjednosti Bijeljina i da su policijske snage iz tog grada upućene prema Brčkom.

Pravosudne institucije Brčko distrikta uputile su danas prijepodne sve zaposlene da idu kući, a u 11.30 časova i radnici Vladine administracije su pušteni kućama, pošto postoje obavještajna saznanja da bi pojedini učesnici najavljenih demonstracija mogli da izazovu nerede, saznaje Srna.

U svim većim gradovima Federacije BiH u popodnevnim časovima nastavljeni su protesti građana, koji za sada protiču bez incidenata.

Demonstranti koji su se danas okupili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kanatona, u ovom trenutku se polako razilaze, poručivši da će i narednih dana nastaviti s mirnim protestnim okupljanjima, piše Avaz.

Zatražili su od Skupštine Tuzlanskog kantona da odmah osigura funkcionisanje vlasti na području ovog kantona i to bez uključivanja Vlade TK u ostavci.

Učesnica Plenuma građana Tuzle Emina Busuladžić prenijela je zahtjev demonstranata da Skupština TK u saradnji sa Plenumom građana do 1. marta izvrši izbor i imenovanje ekspertne vlade "sačinjene od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih članova".

Poručeno je da će nastaviti borbu demokratskim putem, uz zahtjev nadležnima da obezbijede sigurnost svih učesnika mirnih protesta.

Oko 200 građana Tuzle, uglavnom mladih, okupilo se danas ispred zgrade kantonalne Vlade.

Kolegijum Skupštine Tuzlanskog kantona saopštio je da je u stalnom zasjedanju s ciljem iznalaženja što pozitivnijeg rješenja za novonastalu situaciju i uspostavljanja funkcionisanja kantonalnih institucija.

Kolegijum Skupštine zahtijeva poštovanje ustavnog poretka i očuvanje bezbjednosti svih građana, te zaštitu institucija "za koje su proteklom ratu mnogi dali svoj život".

Nekoliko stotina Zeničana okupilo se na ulici ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, noseći transparente na kojima su zahtjevi za smjenama.

Nakon više od sat i pol boravka pred Opšinom Zenica, dok su njihovi predstavnici bili unutra, grupi od oko 1.000 demonstranata preneseni su zaključci sa razgovora u Općini.

Jedino je dogovoreno da se sutra u 10 sati okupe predstavnici svih političkih stranaka u Općini Zenica i demonstranata te da se razmotri procedura smjenjivanja čelnog čovjeka Opšine Zenica.

Demonstranti su najavili da će se, ukoliko načelnik Smajlović (SDA) ne podnese ostavku, ponovo okupiti pred opšinom sutra u 11:00 sati.

Nakon toga su se razišli.

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić podnio je pisanu ostavku Kolegijumu Skupštine ovog kantona, što je i obećao u petak demonstrantima, koji su demolirali zgradu Vlade i Skupštine.

Predsjedavajući kantonalne Skupštine Sretko Radišić ponovo je pozvao na razumijevanje i uvažavanje svih učesnika protesta da bi bili sačuvani ljudski životi i imovina.

Na Španskom trgu u Mostaru danas je 1.000 demonstranata zatražilo ostavke Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ali i ostalih kantona, gradonačelnika Mostara, drugih načelnika, te ostavke Vlade Federacije BiH i Predsjedništva BiH.

Na trgu bile su prisutne jake policijske snage, među kojima je Specijalna jedinica MUP-a HNK, a okupljeni su u više navrata pozvali na mirne demonstracije i nesukobljavanje sa policijom.

U svojim zahtjevima demonstranti su iznijeli i formiranje nestranačkih vlada, te nepreduzimanje policijskih mjera protiv ljudi koji protestuju i puštanje onih koji su uhapšeni.

Demonstranti su se nakon jednočasovnog okupljanja počeli razilaziti oko 14.00 časova nakon poziva nezvaničnog vođe protesta Muharema Hindića Mušice, uz poziv da se ponovo okupe sutra u 13.00 časova.

Zaposleni većine institucija u Mostaru već u podne napustili su radna mjesta zbog bezbjednosti, dok je gradska uprava i veliki dio ministarstava HNK poslat na neplaćen odmor, jer su u petak, 7. februara, zapaljene zgrada gradske uprave i kantonalne Vlade.

Okupljanja građana održavaju se i u Goraždu, ali i drugim gradovima Federacije BiH. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE