• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sarajevu mirno, završeni protesti

Protest građana Sarajeva, koji je trajao skoro devet časova, završen je bez incidenta.

Saobraćaj se odvija normalno, a novi protesti zakazani su za sutra.

Oko dvije hiljade demonstranata i danas je zahtijevalo smjenu federalnog premijera Nermina Nikšića i entitetske Vlade, ali i smjenu vlasti Sarajevskog kantona.

Revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine i zdravstveno osiguranje za sve, neki su od zahtjeva demonstranata petog dana protesta u Sarajevu.

Manja grupa demonstranata odvojila se oko 17.30 časova i blokirala saobraćajnicu na Skenderiji, tako da saobraćaj nije funkcionisao ni u jednom pravcu.

Demonstranti okupljeni ispred Predsjedništva BiH i dalje blokiraju raskrsnicu ulica Maršala Tita i Alipašine ulice.

Na raskrsnici ulica Maršala Tita i Koševo, koja je bila blokirana, saobraćaj je ponovo uspostavljen.

Oko dvije hiljade građana Sarajeva i danas je protestovalo zahtijevajući ostavke u Vladi FBiH.

Grupa od 200 demonstranata došla je ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu gdje, uz zvižduke, traže smjenu vlasti na kantonalnom i federalnom nivou, javlja izvještač Srne.

Radnici sarajevskog "Grasa", njih stotinjak, pridružilo se danas građanima koji protestuju u Sarajevu, izražavajući nezadovoljstvo dosadašnjim odnosom Vlade Kantona Sarajevo prema ovom preduzeću.


Demonstrantima se dijeli poziv neformalne grupe građana za prvi sastanak plenuma građana Sarajeva koji će se održati sutra u 17:30 časova.

U dopisu koji je podijeljen stoji da iza ove organizacije ne stoje nikakve političke stranke.

"Mi najbolje znamo da iza nas stoji dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost, beznadežnost svih nas", navodi se proglasu. Ističe se i sljedeće:

"Zahtijevamo od policije nepreduzimanje mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije, mora se obezbijediti sigurnost svih učesnika protesta, od vlasti KS s obzirom na neodgovornost dosadašnjih vlada o formiranju nove vlade mora se odlučivati isključivo shodno budućim zaključcima Plenuma. Tražimo ostavku Vlade FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem. Apelujemo na građane da rade za zajedničko dobro svih. Pokažimo onima koji nas godinama bezočno varaju da nismo nesposobni i da možemo sami odlučiti kako želimo živjeti", stoji u potpisu inicijativnog odbora za organizaciju Plenuma građana Sarajeva, prenose federalni mediji.

Grupa, koja tvrdi da stoji iza protesta u Sarajevu, navodi da leci koji su dijeljeni demonstrantima sa pozivom da danas u 17.00 časova dođu na plenum predstavljaju falsifikat.

Ova grupa poručuje građanima da ne vjeruju raznim podmetanjima, te da se sutra odazovu na prvi sastanak plenuma građana u 17.30 časova u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u sklopu kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Poziv za ovaj plenum postavljen je na Fejbuk stranici "Plenum građana i građanki Sarajeva".

Demonstrante je prethodno ispred zgrade Vlade Federacije BiH dočekalo jako policijsko obezbjeđenje i metalna ograda. Građani poručuju "Živjelo bratstvo i jedinstvo", "Bosna", "Hoćemo ostavke". Takođe, građani nose parole "Nikšić, Budimir, Izetbegović i tužilaštvo siđite s vlasti", "EU help" i "Fašisti, siđite s vlasti", javljaju federalni mediji.

FOTO-GALERIJA

Premijer FBiH Nermin Nikšić ponovio je stav da će Vlada u sadašnjem mandatu nastaviti da radi dok neka nova, u skladu sa ustavom i zakonima, ne dobije većinu u Parlamentu FBiH.

"Federalna Vlada neće dopustiti paralizu funkcionisanja institucija sistema i života u FBiH. Od toga, uz ostalo, zavise isplate budžetskih transfera, među kojima su i boračko-invalidske naknade", navodi se u saopštenju.

Nikšić je informisao ministre da su izmjene Izbornog zakona BiH, čijim usvajanjem bi bilo moguće raspisivanje prijevremenih izbora, upućene u parlamentarnu proceduru, kao što je Vlada Federacije svojim zaključkom juče tražila.

Peti dan demonstracija u Sarajevu okupljeni građani zahtijevaju smjenu vlasti Sarajevskog kantona, ali i kompletne Vlade Federacije BiH. Demonstranti traže smanjenje plata ministrima na dvije prosječne plate bez dnevnica i paušala, kao i smanjenje plata zaposlenim u administraciji Federacije za 50 odsto, ukidanje kantona, uspostavljanje ekspertske vlasti, kao i ukidanje privilegija funkcionera, poput prekomjerne upotrebe službenih automobila i telefona.

Svi zaposleni u institucijama koje su smještene u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade Kantona Sarajevo ranije su napustili radna mjesta.

Zbog najavljenih protesta na ulicama Sarajeva, danas nema nastave u Drugoj gimnaziji i Gimnaziji Obala, te Osnovnoj školi Isak Samokovlija. Nastava u Prvoj gimnaziji i Medicinskoj školi KŠC-a biće skraćena.

U Sarajevu protesti su počeli u petak, 7. februara, a već prvog dana prerasli su u nasilje u kojem su, između ostalih, zapaljene zgrade Predsjedništva BiH i kantonalne Vlade.

Tuzla, Zenica, Mostar, Srebrenica...

U Tuzli su pred zgradom Kantonalne vlade nastavljeni protesti građana, kojih je trenutno više od 200, javio je dopisnik Aldžazire.

Članica Plenima građana Tuzlanskog kantona Emina Busuladžić kazala je da su Kantonalnog skupštini predati zahtjevi te da će mirni protesti trajati do njihovog ispunjenja.

Podsjetila je na zahtjeve građana, među kojima je prvi bio smjena Vlade TK, zatim tu su zahtjevi za uvezivanjem staža radnicima propalih firmi i uplata doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje.

Zahtjevi Plenuma građana su i pokretanje proizvodnje u fabrikama, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova TK.

"Sve ove tačke građani su donijeli u plenumu i predali Skupštini TK i zajedno ćemo sa Skupštinom rješavati jednu po jednu tačku", naglasila je Busuladžić.

Skupština Tuzlanskog kantona prihvatila je jutros ostavku kantonalne Vlade, na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem. Ovom odlukom, koja je donesena na jutrošnjoj sjednici kantonalne skupštine, ova vlada je i službeno razriješena dužnosti.

Oko 300 demonstranata okupilo se danas ispred zgrade RMK "Promet", u kojoj se nalazi Vlada Zeničko-dobojskog kantona u Zenici, tražeći ostavku načelnika opštine Husejina Smajlovića, a od Skupštine kantona izbor nove vlade sa nestranačkim kadrovima do 1. marta.

Demonstranti su najavili da će zahtjeve prema višim nivoima vlasti koordinisati sa ostalim grupama u Federaciji BiH.

Na današnjem sastanku u opštini Zenica odlučeno je da će Vijeće opštine i načelnik Smajlović nastaviti i intenzivirati aktivnosti na rješavanju pitanja iz svoje nadležnosti i uloge opštine.

Ocijenjeno je da na osnovu analize rada, djelovanja i postignutih rezultata u dosadašnjem radu nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje procedure opoziva Smajlovića, kao ni raspuštanje Vijeća.

I nezadovoljni Mostarci, njih najmanje 500, okupili su se na glavnom mostarskom trgu sa kojeg su još jednom pročitali svoje zahtjeve te pisma podrške pojedinaca i ustanova. Demonstranti traže ostavke i odgovornost gradskih i kantonalnih struktura vlasti.

U Srebrenici se danas ispred zgrade Opšine okupilo pedesetak nezadovoljnih građana, kojima se obratio načelnik Ćamil Duraković.

"Ja se ne krijem i izašao sam pred građane da ih pitam kakvi su njihovi zahtjevi", kazao je načelnik Duraković, navodeći da postoje neki osnovani zahtjevi koji se mogu riješiti aktivnim dijalogom.

Skup je završen mirno i bez incidenata.

U Bihaću i drugim gradovima Unsko-sanskog kantona (USK) danas nije bilo većih protestnih skupova.

Protestna okupljanja najavljena su i u Brčkom, Velikoj Kladuši, Živinicama, Orašju, Cazinu, Travniku, Kaknju...

Vojska nema mandat za djelovanje

Ministar odbrane Živko Marjanac izjavio je Srni da od Ministarstva odbrane BiH niko nije tražio intervenciju Oružanih snaga u vezi sa protestima u FBiH niti bi Ministarstvo, da je i stigao takav zahtjev, to moglo učiniti.

Podsjećajući da upotrebu jedinica Oružanih snaga odobrava vrhovna komanda, odnosno Predsjedništvo BiH, Marjanac je istakao da ovakva vrsta intervencije nije u mandatu Oružanih snaga BiH.

"To po zakonu nije naša misija i čak i da je zatražena takva vrsta angažmana, niko je ne bi odobrio", rekao je Marjanac, konstatujući da Federacija BiH ima dovoljno policije za održavanje reda i mira.

Izvori bliski Ministarstvu odbrane BiH ranije su rekli Srni da su određene strukture iz FBiH zatražile od Ministarstva odbrane BiH odobravanje angažmana jedinica Oružanih snaga BiH u vezi sa događajima koji prate proteste građana u Federaciji.

Rušilačke demonstracije od petka pretvorile su se tokom vikenda i juče u mirne proteste građane uz sporadične incidente poput ulaska dva vozila među demonstrante, što je policija mirno posmatrala.

Prošle noći je na platou ispred sarajevske Skenderije eksplodirala naprava nepoznatog porijekla, a jaka eksplozija u kojoj, na sreću, nije bilo povrijeđenih uznemirila je građane Sarajeva.

Protesti su prošle sedmice krenuli iz Tuzle, a potom su se proširili na većinu gradova u Federaciji BiH. U većini gradova protesti su prerasli u nerede.

(MONDO/agencije, Foto: Avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE