• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvorenici "Kule": Nismo životinje!

Pritvorenici Kazneno-popravnog zavoda "Kula" u saopštenju za javnost upozoravaju na diskriminaciju i loše uslove života.

 Zatvorenici "Kule": Nismo životinje! Izvor: MONDO

Oni su zatražili hitno rješavanje problema zdravstvene zaštite osuđenih za ratne zločine pred Sudom BiH, ocijenivši da je krajnje vrijeme da se taj nivo zaštite podigne "sa životinjskog na prosječan civilizovan nivo".

"Mi pritvorenici u KPZ Kula Istočno Sarajevo nemamo nikakvih problema sa zavodskom službom zdravstvene zaštite. Svi problemi su u diskriminatorskom odnosu Suda BiH prema zdravstvenim potrebama pritvorenih koji poprimaju oblik iživljavanja", navode pritvorenici u pismu upućenom Sudu BiH, ministarstvima pravde BiH i RS, ombudsmanu BiH, nevladinoj organizaciji "Kroacija libertas" i medijima.

Dvadeset potpisnika pisma zahtijeva da ovaj problem bude riješen u roku od 30 dana u duhu konvencija, protokola i zakona BiH ili će bojkotovati rad suda i izražava nadu da će ove mjere upozorenja biti ozbiljno shvaćene.

"Osim toga što ste do kraja ispolitizovali procese suđenja i politiku pritvora, jer su u pritvoru većinom Srbi i Hrvati, vi ste potpuno ispolitizovali i zdravstvenu zaštitu pritvorenika", ističu pritvorenici u pismu.

Oni navode da institucije, kojima je upućeno pismo, dobro poznaju Zakon BiH o izvršenju krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera, posebno član 62 stav 3 koji propisuje da će se u slučaju kada ne postoji mogućnost liječenja u Zavodu ili potrebnog specijalizovanog liječenja u tom zavodu oboljelo lice uputiti u zdravstvenu ustanovu o čemu odlučuje zavodski ljekar, nakon konsultacije sa upravom zavoda.

"Nas interesuje zašto Sud BiH ignoriše i krši zakon BiH, uzgred rečeno to nije zakon RS", dodaju pritvorenici iz "Kule".

Oni navode da je "iluzorno govoriti sa čim se služi Sud BiH i kakav je njegov odnos prema liječenju i zdravstvenoj zaštiti pritvorenika za ratne zločine", istakavši da je to ispod svakog nivoa.

Prema navodim pritvorenika, o pojedinostima i pojedinačnim slučajevima mogla bi se napisati knjiga.

"Ali, to ćemo reći u direktnim kontaktima sa zainteresovanim za rješavanje ovih problema, ako bude takvih, jer u pritvoru Suda BiH nema Bošnjaka", dodaje se u pismu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE