• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međureligijsko vijeće: Spriječiti konflikte

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas u Sarajevu da protesti u FBiH ne smiju prerasti u međunacionalni konflikt.

Komšić je, nakon što su se on i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastali sa članovima Međureligijskog vijeća u BiH, sa kojima su se saglasili da je do protesta došlo zbog socijalnog nezadovoljstva, novinarima izjavio da sve postaje druga priča u trenutku kada su protesti prerasli u nasilje, paljenje, uništavanje, ugrožavanje tuđih života i imovine.

Komšić je rekao da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović nije bio na sastanku samo zato što nije u Sarajevu, ali da je tu bio njegov šef kabineta.

Izetbegović je istakao da je posebno važno da se protesti ne pretvore u međuetnički sukob.

"Ovo ne smije krenuti u tom smjeru. Opravdani zahtjevi demonstranata moraće biti rješavani dijalogom, moraće se ubrzano raditi na tome, ali moraju biti zaštićene institucije", rekao je Izetbegović.

On je dodao da će članovi Međureligijskog vijeća u BiH sigurno moći da u tome pomognu, da se radi na smirivanju situacije u društvu, "da ovo ne bi krenulo kuda ne treba".

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da su se saglasili da su počeci demonstracija bili sasvim opravdani i da su udarili u ono što je "slaba tačka", a to je socijalno-ekonomski položaj velikog broja građana BiH.

Prema njegovom mišljenju, kad je došlo do paljevina, centralna nit demonstracija skrenula je i dobila vrlo negativnu konotaciju.

"Time su demonstranti izgubili podršku onih koji su to pratili putem malih ekrana", rekao je Finci.

On naglašava da je očito da treba uraditi još mnogo da sve ove slabosti budu prevaziđene, od socijalne nepravde, korupcije i svega ostaloga.

Mato Zovkić iz Katoličke crkve ponovio je ono što je ranije rekao kardinal Puljić - "solidarnost sa gladnima, ali distanca od rušenja".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE