• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuđeni terorista obučavao policiju

Dvojica mudžahedina iz Egipta, osuđenih terorista, obučavali su policajce Zeničko-dobojskog kantona 1996. godine, piše "Glas Srpske".

Dvojica mudžahedina iz Egipta - osuđeni terorista Imad al Misri i Abu Mina obučavali su policajce Zeničko-dobojskog kantona 1996. godine, a angažovao ih je tadašnji ministar kantonalog MUP-a Šemsudin Mehmedović, piše "Glas Srpske".

Izvor "Glasa" navodi da su direktnu naredbu Mehmedovića, sadašnjeg poslanika SDA u parlamentu BiH, o angažovanju Al Misrija i Abu Mine u djelo proveli tadašnji načelnik Policijske uprave Maglaj Nijaz Softić i komandir stanice Bego Mušić.

List, pozivajući se na izvore bliske bezbjednosnim agencijama, piše da je obuka trajala nekoliko mjeseci i da su sve do njenog završetka instruktori bili dvojica Egipćana.

Al Misri je bio idejni vjerski vođa odreda "El mudžahedin" u BiH, koji se i tokom rata u BiH sastajao sa Mehmedovićem, tadašnjim šefom tešanjske policije.

I danas Al Misri javno djeluje u BiH, organizuje mitinge podrške egipatskoj opoziciji i radikalnom udruženju "Muslimansko bratstvo" i sa Egipćanima protestuje pred njihovom ambasadom.

On predaje na Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, na fakultetima islamskih nauka u Sarajevu i Travniku, te na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici.

"NJegova programska knjiga vehabijskog pokreta `Shvatanja koja trebamo ispraviti` objavljena je u jesen 1993. godine u Travniku. Sve što je napisao ideološki i religijski je uticalo na to da je došlo do sukoba između Bošnjaka zbog različitih interpretacija islama", kaže izvor "Glasa".

(MONDO, Foto: Glas Srpske)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE