• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Davutoglu: Kritičan i važan trenutak za BiH

Svi Bosanci i Hercegovci, svi Bošnjaci, Hrvati, Srbi su ti koji će graditi ovu zemlju i njenu budućnost, izjavio u Sarajevu Ahmet Davutoglu

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Sarajevu da je došao u BiH da podrži tu zemlju i razgovara s njenim najvišim zvaničnicima o protestima građana i razlozima za demonstracije. 

"Turska je uvijek u kritičnim razdobljima bila uz Bosnu i Hercegovinu, ovo je kritičan i važan trenutak za stabilnost, mir i sigurnost u BiH", rekao je Davutoglu, koji je sinoć doputovao u Sarajevo. 

On je dodao da je u BiH važno ostvariti dijalog i otkloniti svaku mogućnost nastanka bilo kakvog problema i njegovog širenja na region. 

Davutoglu je najavio mogućnosta da nakon Sarajeva posjeti i Beograd i Zagreb. 

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu je, nakon odvojenih razgovora sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i ministrom spoljnih poslova Zlatkom Lagumdžijom danas u Sarajevu, poručio da politički lideri treba zajedno da nađu rješenje za izlazak Iz aktuelne krize.

"Važno je da svi politički lideri u Bosni i Hercegovini znaju da su svi na istom brodu i da je važno da svi zajednički rade na tome da taj brod uspješno plovi", slikovito se izrazio Davutoglu u obraćanju novinarima nakon tih razgovora.

On je poručio da ima samo riječi ohrabrenja za sve građane i narode BiH koje je pozvao da ne gube nadu, jer, kako je rekao, svaka zemlja ima svoje krize.

"U vašim rukama je volja i želja da se te teškoće prebrode. Vi ste imali teške ispite u 90-tim godinama i budite oprezni, nemojte nasjedati na provokacije i budite svoji. Svi Bosanci i Hercegovci, svi Bošnjaci, Hrvati, Srbi i svi ostali su ti koji će graditi ovu zemlju i njenu budućnost", naveo je Davutoglu, javili su sarajevski mediji.

Šef diplomatije Turske je rekao i da je Turska i dalje na svim nivoima - bilateralnom, multilateralnom i svim platformama bilo gdje u svijetu spremna da pomogne na planu očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine na dobrobit svih njenih građana i naroda.

Nakon razgovora sa Lagumdžijom, Davutoglu je rekao da je za Tursku, teritorijalni integritet, političko jedinstvo, blagostanje BiH, sreća i blagostanje svakog građanina BiH ponaosob, bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost tačka od koje njegova država polazi.

Zato je, dodao je, bilo potrebno da "obavimo ovu razmjenu mišljenja povodom ovih dešavanja u BiH".

"Izraziti svoje nezadovoljstvo i protestovati je prirodno demokratsko pravo svakoga. Bilo je demonstracija u mnogim glavnim gradovima evropskih zemalja, takođe, ponukanim ekonomskim pitanjima", rekao je Davutoglu.

Za njega je, kaže, važno da se pritom sačuva društveni poredak i ne zaboravi da svi dijele istu sudbinu, pa i u slučaju građana BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je danas nadležne institucije i građane da pod hitno pristupe dvosmjernom dijalogu čiji će cilj biti rješavanje problema građana putem konkretnih aktivnosti.

Takav dijalog pomogao bi BiH da radi na rješavanju stvarnih teškoća s kojima se građani susreću i omogućio bi da BiH krene naprijed kada je riječ o ispunjavanju uslova na evroatlantskom putu, saopšteno je iz OHR-a nakon razgovora Incka i turskog ministra inostranih poslova Ahmeta Davutoglua.

U saopštenju je izražena spremnost međunarodne zajednice da pomogne građanima i vlastima u vezi s tim pitanjima.

"Nedostatak investicija, nezaposlenost i visok stepen korupcije zajednički su problemi za sve građane širom BiH. Ova pitanja moraju hitno biti riješena", rekao je visoki predstavnik.

Davutoglu je prvi inostrani zvaničnik koji je doputovao u Sarajevo, dok u više gradova Federacije BiH osmi dan traju protesti građana nezadovoljnih političkim elitama i životnim standardom u tom većem entitetu BiH.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je, dan nakon rušilačkih demonstracija u više gradova BiH u subotu iznenada doputovao u Mostar, gdje je razgovarao sa predsjedavajućim Savjeta ministara Vjekoslavom Bevandom.

Taj nenajavljeni dolazak Milanovića u Mostar naišao je na kritiku visokih zvaničnika BiH, posebno predsjedavajućeg Predsedništva Željka Komšića, koji u tom tročlanom tijelu predstavlja Hrvate.

Inače, Davutoglu, koji je sinoć doputovao u Sarajevo, trebalo bi se sretne još sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i reis ul ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE