• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđen nacrt zakona o državljanstvu RS

Vlada RS utvrdila je danas Nacrt zakona o državljanstvu Srpske kojim se uređuje način, uslovi i postupak za sticanje i prestanak državljanstva.

Zakonskim rješenjima je na sveobuhvatan način riješen pravni status djece rođene van teritorije Republike Srpske, koja po porijeklu roditelja stiču pravo na državljanstvo Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Precizirane su i dopunjene pojedine odredbe koje se odnose na sticanje državljanstva Republike Srpske djece rođene na teritoriji Srpske ili u inostranstvu, čiji je jedan roditelj državljanin Federacije BiH.

U saopštenju se navodi da su olakšani uslovi za sticanje državljanstva prirođenjem i da je po tom osnovu uslov boravka smanjen sa 8 na 3 godine stalnog boravka.

Olakšani su uslovi za sticanje državljanstva na osnovu braka sa državljaninom BiH i Republike Srpske, gdje je uslov boravka ispunjen momentom sticanja stalnog boravka.

Ovim zakonom stvorene su pretpostavke da izbjeglice i lica bez državljanstva imaju mogućnost da steknu državljanstvo prirođenjem na način da se propisuje uslov od 5 godina neprekidnog boravka na teritoriji Republike Srpske.

Omogućeno je olakšano sticanje, odnosno ponovno sticanje državljanstva Republike Srpske/BiH licima kojima je državljanstvo prestalo radi sticanja državljanstva drugih država.

Vlada Republike Srpske je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o željeznicama Republike Srpske, a razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi njegovog usklađivanja sa Zakonom o žičarama za prevoz lica.

Utvrđen je i Nacrt programa rada Vlade Republike Srpske za ovu godinu.

Usvojena je Informacija o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj i prijedlog mjera Ministarstva unutrašnjih poslova za poboljšanje stanja, dodaje se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE