• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik poziva na razgovor, opozicija odbija

Predsjednici SDS-a, PDP-a i NDP-a odbili su sastanak sa predsjednikom RS povodom aktuelne političke situacije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je predsjednike parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske na sutrašnji "radno-konsultativni sastanak povodom aktuelne političke situacije, s posebnim osvrtom na proteste u Federaciji BiH".

Predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić poručili su da se neće odazvati na Dodikov poziv.

"Svakako da se nećemo odazvati na poziv poslije Dodikovog primitivnog, brutalnog olajavanja na javnom servisu RS, u jučerašnjoj emisiji", kazao je Bosić za agenciju Beta.

On tvrdi da je Dodik "izgubio kredibilitet kao predsjednik RS", jer je predsjedničku funkciju podredio funkciji lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i ličnim interesima, zbog čega nema kredibilitet da zastupa sve građane RS.

Bosić je dodao da Dodik "bahato vrijeđa i ponižava" građane RS i napada političke partije koje nisu uz njega.

"Optuživati nas da smo strani plaćenici, koji hoće da sruše RS, a dan poslije poslati nam poziv na konsultacije je velika drskost i bezobrazluk", rekao je Bosić.

PDP je saopštio da neće voditi nikakve razgovore s predsjednikom RS, jer je Dodik, kako su ocijenili, najodgovorniji za ekonomski, društveni i moralni kolaps društva u Republici Srpskoj.

"Predsjednik RS, ako mu je to želja, može uraditi nešto dobro za Republiku Srpsku i bez razgovora sa opozicijom odmah podnijeti ostavku, raspustiti Narodnu skupštinu RS i omogućiti prijevremene izbore sa mandatom na četiri godine", piše u saopštenju PDP.

PDP tvrdi da je svaki razgovor s Dodikom potpuno besmislen poslije niza optužbi opozicionih lidera za izdaju i drugih uvreda koje je Dodik sinoć iznio na Radio-Televizji RS (RT RS).

"Dodik je jasno pokazao da je on samo predsjednik svoje stranke, a ne predsjednik svih građana u Republici Srpskoj", piše u saopštenju PDP.

NDP je saopštila da neće učestvovati na radno-konsultativnom sastanku kod Dodika jer ih konsultacije s predsjednikom Republike "ne interesuju ni po jednom pitanju".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je sinoć u intervjuu na RTRS-u Srpsku demokratsku stranku i njenog lidera da su po nalogu stranaca učestvovali u procesu pripreme haosa u Republici Spskoj, od čega su privremeno odustali, da bi posljednjih dana ponovo pokrenuli kampanju o protestima u RS.

Bosić je ponovio da SDS ostaje pri zahtjevu da se stvore zakonski uslovi i raspišu prijevremeni izbori u RS, jer je rok od osam mjeseci, kada bi trebalo da se održe redovni opšti izbori u BiH, isuviše dug period "u kojem se može svašta desiti".

"Sudbina prijevremenih izbora u RS i njihovog provođenja je u odluci Milorada Dodika", kazao je Bosić i dodao da je potrebno izbore održati što prije, kako bi na vlast u RS došli ljudi koji će je "pokušati izvući iz blata i krize u koju ju je dovela sadašnja vlast".

Da bi došlo do prijevremenih izbora potrebno je da predsjednik RS raspusti Skupštinu ili da se sama raspusti, da predsjednik RS podnese ostavku, kao i da se prethodno izmijeni Izborni zakon BiH, pri čemu bi izabrana vlast na prevremenih izborima bila birana četiri godine, a ne imala skraćeni madat do prvih opštih izbora.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE