• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurc pozvao vlasti BiH na buđenje

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da su poslednji događaji u FBiH poziv za buđenje vlasti u BiH.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da su posljednji događaji u Federaciji BiH opomena svima, a posebno je to poziv za buđenje vlasti u BiH, koja, kako kaže, mora biti svjesna da bi nezadovoljstvo naroda moglo odvesti u vjerske ili etničke tenzije u državi.

Kurc je istakao da je Bosni i Hercegovini urgentno potreban politički proces koji će dovesti do funkconalnog ustava i funkconalnog političkog sistema.

Ukazao je na to da se tako nešto ne može nametati sa strane, već da je to pitanje oko kojeg treba da se dogovore BiH političari.

Kurc je u izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da je prošlog vikenda razgovarao sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom o događajima u Federaciji i dodao da su složili da oni pozivaju na buđenje svih.

"Obojica smo se složili da nedavni događaji treba da posluže kao poziv za buđenje svima nama. Posebno je to poziv za buđenje vlasti BiH. Oni moraju biti svjesni da bi manifestovano nezadovoljstvo brojnih građana moglo odvesti u vjerske ili etničke tenzije u državi", rekao je Kurc.

Ocijenio je da je dobro što se misija Eufor još nalazi u svojoj misiji u BiH.

"Ali, mi moramo da razmišljamo i dalje od toga. BiH treba funkcionalan ustav i isti takav politički sistem. Mi ga ne možemo nametnuti. Sada je na političarima BiH da pokažu svoju odlučnost i prevladaju zastarjele rituale i obrasce ponašanja", rekao je Kurc dodavši da će Austrija i EU i dalje biti uz BiH i pomoći joj da savlada ovaj izazovan zadatak.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE