• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treći Plenum u Domu mladih

Večerašnji sastanak demonstranata u Domu mladih je upravo završen, građani se mirno razilaze.

U 14 sati zakazan je sastanak u Domu mladih na kojem će se razgovarati o formiranju radnih grupa koje će u konačnici formirati zahtjeve vlastima: Radne grupe za medije, za formulisanje zahtjeva, za pravna pitanja, za međuplenumsku saradnju, za proteste te za logistiku.

Dogovoreno je i da od ponedjeljka mirni protesti ponovo traju od 12 do 17:30 sati.

Jedan od iznesenih prijedloga večeras je da se građani više posvete artikuliranju zahtjeva demonstranata, te da sutrašnji protesti traju samo od 12 do 14 sati.

U sali Doma mladih je skoro 300 građana.

Prisutnima se obratio moderator Mladen Jeličić Troka. Tokom vrlo upečatljivog obraćanja građanima Troka je dao jedan prijedlog za neke buduće vlasti: Da svako ko bude pristupio nekoj javnoj funkciji potpiše da će od svojih primanja dva posto izdvajati za bolesnu djecu, a pet posto za obrazovanje.

Javno je pročitano pismo "plenumaša" iz gradova cijele Bosne i Hercegovine.

Završen je i Plenum građana Mostara. Predstavnici Koordinacionog odbora pročitali su četiri zahtjeva koji su već usvojeni i te zahtjeve će oni u ponedjeljak uputiti Skupštini HNK.

Prvi zahtjev je hitna smjena Vlade HNK, drugi je ukidanje paušala, beneficija i "bijelog hljeba" političarima kao i usklađivanje njihovih plata sa prosječnim platama radnika u BiH, treći je donošenje socijalnih zakona i četvrti je da im se iz MUP-a HNK dostavi izvještaj o svim osobama koje su uhapšene, privođene i koje se krivično gone zbog protesta.

Nezadovoljni građani Zenice, koji su proteklih dana protestvovali ispred zgrada Zeničko-dobojskog kantona i Općine Zenice, danas su umjesto okupljanja na ulici održali sjednicu plenuma građana u sportskoj dvorani Bilimišće, pišu federalni mediji.

Ovom Plenumu prisustvovao je manji broj zainteresovanih građana, oko 500, koji su očekivali znatno više od ovog okupljanja. Jedan od lidera građanskog bunta Dženan Skelić istakao je da su se već desile velike promjene, ali da očekuju da će i dalje sve ići uzlaznom linijom s obzirom da ne može sve da se promijeni "preko noći".

Skupštine su jedini zakonodavni organ u državi, na bilo kojem nivou vlasti, i logično je da se sve zakonske, pravne i ustavne odluke donose u parlamentima, rečeno je na zeničkom Plenumu, na kojem je izabran i ekspertni tim koji će ubuduće voditi sve aktivnosti. U ovaj tim su birani predstavnici nekoliko grupa koji će zastupati interese i boriti se za bolje uslove građana.

"Pokušavamo postepeno stvari artikulirati i kod zahtjeva Skupštini Kantona sve smo sveli na dva glavna: ukidanje statusa bijelog hljeba, što nije prihvaćeno zbog višeg nivoa vlasti i promjenu Vlade. Zatim smo imenovali moderatore, imenovali glasnogovornike, koji će komunicirati sa javnošću i osobu koja će komunicirati sa MUP-om po pitanju bezbjedonosnih aspekata. Pokušaćemo stvoriti određenu grupu predstavnika ispred svake od kategorija stanovništva" istakao je Skelić.

(MONDO/Agencije, Foto: Avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE