• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Zakazani novi protesti

Plenum građana Sarajeva zvanično je završen, a za sutra u podne zakazani su novi protesti.

Grupa građana je ostala u Domu mladih na Skenderiji, jer je u toku formiranje radnih grupa za medije, za formulisanje zahtjeva, za pravna pitanja, za međuplenumsku saradnju, za proteste, te za logistiku.

Sutrašnji protesti zakazani su u podne, a sastanak Plenuma građana u 17.30 časova.

Demonstranti su na današnjem protestu protiv vlasti prethodno bili blokirali ulicu ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu i raskrsnicu kod Alipašine džamije.

Protest je danas, desetog dana demonstracija u Sarajevu, protekao mirno, a demonstranti su uzvikivali "Ostavke, ostavke!".

Na protestu je učestvovalo oko 200 ljudi.

Više od 100 građana nezadovoljnih situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu protestovalo je danas na Španskom trgu u Mostaru.


Sa protesta, koji je protekao bez incidenata, uz prisustvo većeg broja policajaca, demonstranti su ponovno pozvali gradonačelnika Mostara LJubu Bešlića da im se obrati.

Predstavnici Plenuma građana Mostara potvrdili su da će sutra u simboličnih pet do 12 predati kantonalnoj Skupštini pisane zahtjeve, od kojih je prvi smjena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osim smjene kantonalne Vlade, Plenum građana traži ukidanje paušala i beneficija političarima, usklađivanje njihovih plata sa prosječnim radničkim platama, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti i zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom.

Oni traže i službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o demonstracijama u Mostaru i aktivnostima koje preduzimaju u procjeni bezbjednosnog stanja u ovom kantonu, kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore.

Novo protestno okupljanje najavljeno je za sutra u 16.00 časova na Španskom trgu, nakon čega će biti održan Plenum građana.

(Srna/MONDO, Foto: Beta/AP Photo/Amel Emric)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE