• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

File: EU je čula glasove sa ulica

Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovaće sutra u BiH gdje će boraviti dva dana. Kaže da s velikom zabrinutošću prati događaje u BiH

Iako su mediji najavljivali zajednički dolazak Filea sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i sigurnost EU Ketrin Ešton, njen dolazak još nije zvanično potvrđen.

File je u izjavi pred dolazak u Sarajevo rekao da s velikom zabrinutošću prati posljednje događaje u Bosni i Hercegovini, dodavši da ne treba sumnjati da je EU čula glasove sa ulica Tuzle, Sarajeva i mnogih drugih mjesta.

"Ako BiH stagnira, to je suprotno svemu za šta se EU zalaže", napisao je File u izjavi koju je prenijela Delegacija Evropske unije u Sarajevu.

Istakao je da je Evropska unija "opredjeljena prema građanima BiH".

"Tokom proteklih dana smo vidjeli legitimne pozive građana za bolje socio-ekonomske uslove, stvarnu borbu protiv korupcije, priliku da se zaposle isključivo na osnovu toga koliko vrijede, transparentnost u upravljanju javnim fondovima i u procesu privatizacije", naveo je File.

Dodao je da se i ostale zemlje u regionu bave upravo ovim istim izazovima na putu ka EU.

Najavio je da će političkim sagovornicima u Bosni i Hercegovini prenijeti snažno uverenje da ovo nije vrijeme za konfrontacije između političkih partija nego da se radi o suštinskim pitanjima - funkcionalnosti države i dobrobiti građana.

Ističe i da je važna stavka napretka provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

"Implementacija presude će eliminisati diskriminaciju, to će značiti da BiH poštuje svoje obaveze i to će stvoriti mogućnosti da BiH iskoristi milione evra finansijske pomoći EU tokom narednih šest godina", poručio je File.

Izrazio je uvjerenje da je najbolji način rešavanja socio-ekonomskih izazova u BiH, otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje ekonomskog rasta, što je moguće ako se BiH ponovo pokrene u procesu evropskih integracija "čime se daje prilika za bolji život".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE