• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS pokrenula reviziju prenosa nadležnosti

NSRS usvojila set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

 RS pokrenula reviziju prenosa nadležnosti Izvor: MONDO

U usvojenom setu od 16 zaključaka je i zaključak premijera RS Milorada Dodika kojim Narodna skupština RS traži da se za do sada neustavno prenesene nadležnosti pokrenu postupci izmjene i dopune ranije donesenih zakona, te pravni sporovi pred domaćim i stranim pravosudnim institucijama.

Narodna skupština RS tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta, izvršen samo donošenjem akata u Parlamentarnoj skupštini BiH, nije ustavan, jer su entiteti dogovorene strane u smislu Ustava BiH.

Parlament Srpske obavezuje sve poslanike iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH da upozore na svako potencijalno donošenje akata kojim bi se preuzimale neke nadležnosti entiteta.

Narodna skupština RS traži od visokog predstavnika u BiH da se odmah odrekne od korištenja navodnog ovlaštenja za nametanje zakona i smjenu predstavnika kao nedemokratskog i prevaziđenog metoda upravljanja BiH

Parlament traži od visokog predstavnika da stavi van snage ranije nametnute odluke visokih predstavnika o smjenama većeg broja lica kojima su tim odlukama oduzeta osnovna ljudska, građanska i politička prava i slobode.

Set zaključaka usvojen je sa 65 glasova "za" i četiri "protiv". Poslanici RS nisu prihvatili predložene zaključke Kluba poslanika SDA-SDP BiH, kao ni Srpske radikalne stranke RS.

U toku rasprave o zaključcima predsjednik Vlade RS rekao je da je u članu u kojem se navodi da je Narodna skupština RS dala saglasnost da se prenesu tri nadležnosti - riječ o vojsci, finansijama i granici.

"Mi smo ovim zaključcima rekli da ne sporimo da neke stvari treba da usaglasimo zajedno, pa čak i kada je riječ o prenosu nadležnosti, ali to mora biti u proceduri i odgovarati interesima RS, a ne da to nametne visoki predstavnik", rekao je Dodik.

Replicirajući nekim narodnim poslanicima, Dodik je rekao da treba istaći da u RS niko nije protiv Evrope, ali da RS kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma ima pravo i mora raditi na očuvanju onoga što je predviđeno Dejtonski sporazumom.

"Naša praksa u budućnosti mora biti vođena sa samo dvije riječi `Dejton zauvijek`", naglasio je Dodik.

On je naglasio da se u vezi sa prenosom nadležnosti ne može ništa jednokratno uraditi, ali da RS može na demokratski legitiman način predložiti da se pojedini zakoni u parlamentu ukinu, da se urade izmjene i dopune zakona i obave i sudske i pravosudne procedure.

Predsjednik Vlade RS naglasio je da predstoji teška politička borba u vezi sa ustavnim promjenama, ali je stav RS da su ustavne promjene stav naroda u BiH i da svako nametanje rješenja nije dobrodošlo, te da u tim reformama moraju biti jasno ispoštovane procedure i nadležnosti.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica u zaključcima ove stranke zatražio je da Narodna skupština obaveže Vladu da sve nadležnosti koje su prenesene na neustavan način vrati RS.

Mihajlica je tražio da Narodna skupština obaveže Vladu da obezbijedi sve neophodne pravne i materijalne uslove za ponovno uspostavljanje institucija RS koje su na neustavan način ukinute i o tome obavijesti Narodnu skupštinu RS u roku od 90 dana.

Dodao je da bi zaključcima trebalo definisati da se prenos nadležnosti sa RS na BiH može obavljati prema procedurama za promjenu ustava, kao i da treba ukinuti instituciju visokog predstavnika u BiH i bonska ovlaštenja kojima su nametani amandmani na ustave, zakoni i smjenjivani legalni i legitimni predstavnici naroda.

Predsjednik Kluba poslanika SDA-SDP BiH Ramiz Salkić u ime Kluba predložio je dva zaključka u kojima bi Narodna skupština zadužila Vladu RS da sve nadležnosti RS koje su u interesu evroatlantskih integracija prenese na nivo BiH, te da od zaposlenih u svim agencijama i direkcijama nastalim prenosom nadležnosti zahtijeva da aktivnim radom doprinesu jačanju ovih institucija.

Salkić je dodao da bi usvajanjem ovih zaključaka poslanici Narodne skupštine RS pokazali istinsku namjeru da BiH postane dio Evrope.

Predjednik Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić rekao je da predloženi zaključci Kluba poslanika SDA-SDP BiH nisu u skladu sa Ustavom, jer ne može Vlada RS da obezbijedi prenos nadležnosti kao što oni traže.

"Ono što Narodna skupština RS predlaže u ovim zaključcima predstavlja zaštitu ustavnog integriteta i RS i BiH", rekao je Mirjanić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE