• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri u BiH ponovo bez dogovora sa Fileom

Na devetočasovnom sastanku komesara za proširenje EU Štefana Filea sa liderima u BiH nije postignut dogovor u vezi sa presudom Sejdić i Finci.

O krahu još jednog sastanka javnost su obavijestili lideri stranaka SBB, SDP, SDA i HDZ 1990 nakon vijećanja koje je tokom noći održano u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Prema njihovim riječima, problem je i dalje definisanje izbornih područja u Federaciji BiH i nemogućnosti postizanja političkog kompromisa u vezi s tim pitanjem, prenijela je Fena.

Sastanku, koji je počeo u ponedjeljak oko 15:30 sati, prisustvovali su lider SNSD Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD Željka Cvijanović, predsjednik SDS Mladen Bosić i zamjenik predsjednika SDS Pregrag Kovač, predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija i član Predsedništva SDP Saša Magazinović.

Sastanku je prisustvovao i lider HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž, predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji.

Lider SNSD-a Milorad Dodik ranije juče izjavio je da je na sastanku sa Štefanom Fileom preostalo da se usaglasi procedura u vezi sa izbornom jedinicom u FBiH.

Dodik je nešto prije 20:00 sati napustio sastanak, najavivši da će se vratiti ako ga obavijeste da je postignut dogovor.

Predsjednik SBB Fahrudin Radončić izjavio je da ni pored najbolje volje učesnika skupa i pogotovo napora Filea nisu uspjeli da dođu do željenog rješenja.

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija je nakon sastanka izjavio je da se pozicije, nažalost, nisu bitno promijenile, ističući da je File ponudio dobru polaznu osnovu sa 14 tačaka.

On je naglasio da su se pojavile i ideje koje su značile i početak procesa crtanja karata i prijedlozi koji su išli ka tome da se vrati na poziciju od prije pola godine kada je predlagano da se tačno definišu koji kantoni su u jednom izbornom području, a koji u drugom u Federaciji BiH.


"Smatram da niko u BiH nema pravo tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo jednu nefunkcionalnu zemlju koja bi bila dalje razmrvljena i podijeljena", rekao je lider SDP BiH.

"Komesar za proširenje EU Stefan Fule i predstavnici EU pokazali su zaista veliki entuzijazam, ali nažalost nismo uspjeli", izjavio je noćas zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Napomenuo je da su bili na tragu rješenja sa prijedlogom da se deset kantona razdvoji na dvije grupe.

"Definisali bi nakon što vidimo ko je od kandidata za člana Predsjedništva u prvih pet kantona dobio najveći broj, a onda bi sljedeći koji takođe dobija glasove iz cijele Federacije bio izabran kao drugi član Predsjedništva BiH uz uslov da ima više od 50 odsto glasova iz druge grupe kantona. To smo zvali 'plutajućim kantonima' jer nisu bili definisani, a Hrvati su tražili da se ti kantoni definišu", dodao je Izetbegović.

Rekao je da to nije bilo prihvatljivo bošnjačkim strankama.

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž rekao je da je ključni uzrok neuspjeha sastanka nedostatak političke volje svih lidera političkih partija, da se nađe rješenje koje će otvoriti novu perspektivu.

Prema njegovim riječima, rješenje koje je bilo na stolu i dobilo saglasnost, jeste da se jedan član Predsedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva člana Predsjedništva BiH direktno iz Federacije BiH, koja je jedna izborna jedinica.

(MONDO/agencije, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE