• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demobilisani borci protestovali u Banjaluci

Borci i veterani traže i dalje smjenu Pantelije Ćurguza, prvog čovjeka BORS-a. Ukoliko Ćurguz ne odstupi, novo masovno okupljanje u petak ili subotu.

Na poziv Udruženja veterana Republike Srpske danas je u Banjaluci održan protest nekoliko stotina demobilisanih boraca nezadovoljnih radom rukovodstva Boračke organizacije RS sa Pantelijom Ćurguzom na čelu i ukupnim stanjem u kojem se nalazi ta populacija stanovništva.

Takozvano "postrojavanje" u banjalučkom parku "Mladen Stojanović“ iskoristili su, kako je ranije najavljeno, da bi poslali poruku da su bivši borci RS dovedeni na ivicu egzistencije, što je jedan od razloga zbog kojih je predsjednik veterana Duško Vukotić i počeo štrajk glađu prije pet dana.

Demobilisani borci su ponovili da predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz mora da ode s te funkcije, ali prije toga da raspusti skupštinu te organizacije koja, kako navodi Vukotić, daje legitimitet Ćurguzu da ponižava borce.

"Vlast mora poštovati borce i uvažiti njihove zahtjeve za poboljšanje statusa", rekao je Vukotić i najavio ukoliko ne dobiju "pozitivne signale" o ostavci ili eventualnoj smjeni predsjednika Boračke organizacije Srpske Pantelije Ćurguza, održati mirne proteste u petak, 21. februara, ili u subotu, 22. februara.

"S obzirom da smo imali puno aktivnosti, nismo vodili računa da su u subotu, 22. februara, Zadušnice, zbog čega će štab razmotriti da to pomjerimo za petak", rekao je Vukotić, prenijela je agencija Srna.

Vukotić kaže da je zadovoljan što se borci "konačno bude, ne da bi uništavali ono što su stvorili, već da se vlastima pošalje poruka da s RS ne mogu raspolagati na način kako su to dosad radili“.

Tvrdi da su razne strukture vršile pritisak na borce u RS da bi ih spriječili da danas dođu u banjalučki park na zakazano okupljanje.

Vukotić je izrazio zadovoljstvo današnjim brojem okupljenih boraca u Parku "Mladen Stojanović", istakavši da su poslali nedvosmislenu poruku predsjedniku Boračke organizacije Ćurguzu da više nema povjerenje ove populacije.

On je apelovao i na ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića da im "pomogne u prekidu ignorantskog odnosa Ćurguza".

Demobilisani borac Aco Prelić rekao je da, ukoliko Ćurguz ni nakon današnjeg okupljanja ne podnese ostavku, to će "dovoljno govoriti o njegovim moralnim vrijednostima".

On je pozvao borce da protestnom šetnjom u Banjaluci izraze nezadovoljstvo do konačnog ostvarenja njihovih ciljeva.

S druge strane, Ćurguz zasad tvrdi da ostavku neće podnijeti, a danas su i pojedina boračka udruženja izrazila protest protiv okupljanja boraca koje je organizovalo Udruženje veterana RS.

Demobilisanim borcima na protestima su se pridružili građani, studenti i aktivisti.

Novinska agencija Srna javila je protestu u banjalučkom parku prisustvovalo je oko 300 demobilisanih boraca, dok je portal Buka naveo da je bilo oko 1.000 prisutnih.

(MONDO, Foto: Al Jazeera Balkans)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE