• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabijski vođa Bosnić "zvecka" sabljama!

Vehabijski vođa iz Bužima Husein Bilal Bosnić u svojoj najnovijoj hutbi spominje sudnji dan, te dodaje da će tada "sablje dobro rezati"

Husein Bilal Bosnić, vehabijski vođa i propovjednik vehabizma iz Bužima, u svojoj najnovijoj hutbi spominje sudnji dan, te dodaje da će tada "sablje dobro rezati".

"Neki će kazati kada čuju ovaj hadis: 'Pogledaj, molim te lijepo, vi vazda oko nekih sablji, vi vazda oko nekog oružja!' Svi su naoružani do zuba, i ubiše svagdje. I nene i dede tuku", kaže kontroverzni vehabijski vođa, prenose "Nezavisne novine".

Bosnić citira i izjavu jednog propovjednika, koja glasi: "Poslat sam sa sabljom, prije sudnjega dana", da bi potom istakao da je "kijamet blizu", da će doći sudnji dan, te da će tada "sablje dobro rezati".

"I evo, ono što možemo još razumjeti, jeste da će sablje pred sudnji dan dobro rezati. Oni koji ne daju istini da prođe, oni rahmeta i milosti neće imati", poručio je Bosnić.

Dodaje da muslimani, kada sablju nose, upotrebljavaju je "samo kada  gospodar kaže, a ne po svojim ćeifima".

Osvrćući se na nemire u FBiH, Bosnić ističe da "narod sam sebe ponižava", kazavši da je ispravno mijenjati sistem, a ne ljude.

"Nismo ništa riješili ako umjesto Hase ponovo kakvog 'Lopovića' dovedemo. Ako mijenjamo face, ništa nismo riješili, ali ako mijenjamo sistem, onda smo i za ovaj i za budući svijet dobro se opredijelili", kaže Bosnić i moli Alaha da se iz ovoga izvuku poruke, i dodaje "da poniženja neće prestati ako budu leđa Alahovoj knjizi okretali".

"Iz ovoga hadisa pokušaćemo određene poruke i pouke izvući", podvlači Bosnić, te istomišljenicima u hutbi poručuje da je došlo vrijeme da svoje oči dobro otvore.

Pogledajte VIDEO

Da Bosnićeve riječi nisu prošle nezapaženo, svjedoči i podatak da je sporni video, objavljen na YouTubeu, već pogledalo više od 1.800 ljudi. To je i te kako zabrinulo stručnjake za bezbjednost.

Staša Košarac, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, kaže da je očigledno da na poruke koje šire pripadnici vehabijskog pokreta nema adekvatne reakcije nadležnih institucija.

"Posebno treba istaći da ne postoje adekvatni napori bezbjednosnih i pravosudnih institucija na nivou BiH da se to pitanje riješi. Postavlja se samo pitanje šta je sljedeće. Svaka takva poruka je danas velika opasnost za sve u BiH ", kaže Košarac.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, smatra da je ovo što Bosnić iznosi psihološko provociranje.

"To su pozivi na stvaranje nereda! Reč je o uznemirivanju javnosti, što je takođe krivično delo", naglašava Nicović, dok su iz policijskih agencija ranije naveli da prate postupke vehabija, kako na terenu, tako i na internetu.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ocijenio je danas da su izjave vehabijskih vođa u BiH, među kojima i Bilala Bosnića, pokušaj instrumentalizacije protesta u FBiH kako bi dobili i vjersku dimenziju.

"Zbog toga svi protesti, pa makar i socijalno motivisani, predstavljaju prijetnju, jer bi u njima mogao da učestvuje robusan i radikalan vojni pokret koji zagovara rat na ovim prostorima", rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, pozivanje na pravo vladara da proglasi džihad je direktna objava rata, poziv na rušenje ustavnog poretka zemlje i na vjerski rat.

"Bosnić i druge vehabijske vođe poručuju Bošnjacima da je sva njihova motivacija besmislena ukoliko ne kreće iz islama, kao i da je besmislen sav politički sistem koji nije baziran na vjeri", pojasnio je Galijašević.

On je istakao da je radikalno vjersko lice Bošnjaka, tokom protesta u FBiH, ostalo izvan domašaja javnosti.

"Oni sada smatraju da ovim protestima treba dati vjerski impuls, kako bi učestvovali u daljoj destabilizaciji prilika", rekao je Galijašević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE