• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemačka pomaže pravosuđe BiH

Njemačka Vlada doniraće Sudu i Tužilaštvu BiH 600.000 evra kao dodatni korak u jačanju pravosuđa u BiH

 Njemačka pomaže pravosuđe BiH Izvor: MONDO

Ambasador Njemačke u BiH Joahim Šmit i predstavnici kancelarija registrara Suda i Tužilaštva BiH potpisali su danas u Sarajevu ugovor o donaciji njemačke Vlade ovim institucijama od 600.000 evra.

Ovo je dio donacije od 1.800.000 evra koju je Njemačka namijenila za podršku Sudu i Tužilaštvu BiH za period od 2007. do 2009. godine.

Ukupna donacija Njemačke od 2005. do kraja ove godine iznosi oko 3.600.000 evra.

Šmit je nakon potpisivanja ugovora rekao da je to dodatni korak u jačanju pravosuđa u BiH, što je jedan od važnijih ciljeva BiH na evroatlantskom putu.

"Ovim sredstvima mi nastojimo da olakšamo procesuiranje i vođenje postupaka protiv lica osumnjičenih za ratne zločine i organizovani kriminal. U evroatlantskom približavanju BiH za njemačku Vladu je od velikog značaja da cjelovito budu razriješeni ratni zločini i organizovani kriminal i da se na tim slučajevima radi. Ovim ugovorom načinili smo još jedan važan korak na ostvarivanju ovih ciljeva", naglasio je Šmit.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso rekla je da je Njemačka ovom donacijom pokazala da je zemlja posvećena jačanju principa vladavine prava.

"Samim tim pokazali ste da težite stvaranju uslova za jačanje povjerenja i održive stabilnosti u BiH i cijelom regionu. Na ovaj način Njemačka, sa ostalim donatorima, daje nemjerljiv doprinos efikasnom radu Suda i Tužilaštva", istakla je Kreso.

Ona je naglasila da je ova donacija došla u kritičnom trenutku kada se Sud Bih suočava sa nemjerljivim problemima kada je riječ o obezbjeđivanju održivog finansiranja.

"Nadam se da će ovaj vaš čin biti pokazatelj i domaćim institucijama da je vrijeme da pokažu da je finansiranje Suda BiH krucijalno i da mora da bude riješeno na trajnoj osnovi", naglasila je Kreso.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao je da su svaka kompleksna istraga i postupak pred Sudom BiH povezani sa ogromnim troškovima, a da će ova pomoć doprinijeti da počinioci krivičnih djela budu privedeni pravdi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE